Stigla potvrda: Napadači u Parizu koristili puške iz Srbije

“Provjerili smo sedam, možda i osam serijsih brojeva koje smo dobili od policije i otkrili da je to oružje iz naše serije koje je poslato vojnim skladištima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji”, kazao je Brzaković za Rojters
0 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 28.11.2015. 11:47h

Dio oružja koje su koristili pripadnici Islamske države u napadima 13. novembra u Parizu, a koje je kasnije zaplijenjeno u policijskim racijama, proizvedeno je u kragujevačkoj fabrici oružja “Zastava”, potvrdio je danas njen direktor.

Pripadnici Islamske države su u seriji napada u Parizu ubili 130 ljudi, a 350 je ranjeno.

Milojko Brzaković, direktor “Zastava oružja”, kazao je da je to oružje dio serije pušaka M70 - jugoslovenske kopije sovjetskih pušaka AK-47 (“Kalašnjikov”) - proizvedenih 1987. i 1988.

“Provjerili smo sedam, možda i osam serijsih brojeva koje smo dobili od policije i otkrili da je to oružje iz naše serije koje je poslato vojnim skladištima u Sloveniji, Bosni i Makedoniji”, kazao je Brzaković za Rojters.

Državna “Zastava oružje” je 1970-ih i 1990-ih izvozila oružje saveznicama tadašnje Jugoslavije u Africi, Aziji i na Bliskom istoku. Njeno oružje i danas se izvozi na nekim tržištima, među kojima je i američko.

“Nema sumnje da smo ih proizveli mi (“Zastava”). Bili smo jedini proizvođač tada i imamo serijske brojeve svega što smo ikad proizveli, ali je 1990-ih svako mogao da dođe do njih u vojnim skladištima”.

Rojters u svom članku napominje da je šverc oružja na Balkanu i dalje veoma prisutan.

Bonus video: