Zabranjen mu ulazak u EU, a govorio pred rumunskim Senatom

Nariškin je na spisku ruskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU u okviru sankcija usvojenih zbog sumnji u rusku umiješanost u ukrajinsku krizu i rusko pripajanje Krima
1 komentar(a)
Rumunija, Rusija, Foto: Shutterstock
Rumunija, Rusija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 19:07h

Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova stalo je u odbranu svog odobrenja ruskom zvaničniku koji se nalazi na spisku ljudi pod sankcijama EU da dođe u Rumuniju uz navode da se zabrana ne odnosi na učestvovanje na međunarodnim skupovima.

Predsjednik ruske Dume Sergej Nariškin stigao je danas u Rumuniju na sastanak Parlamentarne skupštine Cronomorske ekonomske saradnje.

Nariškin je na spisku ruskih zvaničnika kojima je zabranjen ulazak u EU u okviru sankcija usvojenih zbog sumnji u rusku umiješanost u ukrajinsku krizu i rusko pripajanje Krima.

Rumunsko ministarstvo vanjskih poslova navelo je da je imalo "obavezu" da dozvoli Narišniku da uđe u Rumuniju koja proizilazi iz međunarodnog prava prema kome, na osnovu multilateralnog sporazuma, treba da se dozvoli ulazak osoba koje imaju privilegiju imuniteta.

Ministarstvo je navelo da dokument EU koji određuje sankcije ruskim zvanišnicima izričito predviđa takvu situaciju.

Nariškin je kasnije održao govor u rumunskom Senatu kada su poslanici koji su predstavljali etničku ukrajinsku zajednicu izašli ispred podijuma gdje je govorio da protestuju zbog njegovog prisustva.

Oni su držali plakat na kome je pisalo "2008-Gruzija, 2014-Ukrajina, ko je sledeći? Putine Stani".

Nariškin je nastavio govor koji dalje nije bio prekidan.

Bonus video: