TRZAVICE IZMEĐU ANKARE I MOSKVE

Erdogan: Rusija da se ne igra sa vatrom. Ušakov: Putin neće da razgovara

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je danas da je Rusija odlučila da suspenduje bezvizni režim sa Turskom od 1. januara, piše Rojters.
57 pregleda 0 komentar(a)
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 16:23h

Turski predsjednik Redžep Tajip Erdogan upozorio je danas Rusiju da se „ne igra sa vatrom“ u sporu oko obaranja ruskog aviona ove nedjelje, ali dodao da ne želi da naruši odnose sa Moskvom.

Erdogan je istakao da želi da se s Putinom sastane "licem u lice".

"Želio bih da to pitanje dovedem do razumne tačke. Uznemireni smo zbog činjenice da je to pitanje eskaliralo", dodao je Erdogan, prenio je AP.

Erdogan je kazao i da SAD imaju "dokumentovane dokaze" da ruske kompanije i Islamska država prodaju naftu sirijskom režimu, prenio je Rojters.

Istovremeno je kao klevete odbacio ruske navode da Islamska država prodaje naftu Turskoj.

Kako je prenijela agencija Rojters, Erdogan je rekao da Turska nije namjerno oborila ruski avion.

On je dodao da je moguće da će sa Putinom razgovarati na samitu o klimatskim promjenama u Parizu.

Ruski predsjednik Vladimir Putin odbio je da razgovara sa turskim kolegom Erdoganom jer Ankara ne želi da se izvini zbog obaranja aviona, kazao je Putinov saradnik Juri Ušakov.

"Vidimo da Turska prosto ne želi da se izvini za incident sa avionom", rekao je Ušakov novinarima odgovarajući na pitanje zašto Putin odbija da razgovara sa Erdoganom, prenio je Rojters.

Ušakov je rekao da je Kremlj dobio zahtjev od Ankare u vezi mogućeg sastanka dvojice lidera na Konferenciji o klimatskim promenama koja će početi 30. novembra u Parizu, o čemu će ruski predsjednik biti obaviješten tokom dana.

U parizu Putin će se sastati sa izraelskim premijerom Benjaminom Netanijahuom sa kojim će razgovarati o siirjskoj krizi i izraelsko-palestinskom sukobu.

On će se u Parizu, takođe, sastati i sa nemačkom kancelarkom Angeleom Merkel sa kojom će razgovarati o situaciji u Siriji i Ukrajini, rekao je Ušakov.

Nakon što je Turska u utorak oborila jedan od ruskih aviona, Moskva je saopštila da će instalirati PVO sistem u Siriji da zaštiti svoje avione, koji izvode vazdušne udare na položaje terorista od 30. septembra.

Predsjednik Državne dume Sergej Nariškin kazao je danas da Rusija, osim korištenja međunarodnog prava u slučaju obaranja aviona, ima pravo i na vojni odgovor, javila je TV DIGI24.

„Ovo je namjerno ubistvo naših vojnika i za to djelo moraju biti kažnjeni“, Nariškin je kazao za rumunski TV stanicu.

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov saopštio je danas da je Rusija odlučila da suspenduje bezvizni režim sa Turskom od 1. januara, piše Rojters.

Bondarjov: Turski lovci "postavili zasjedu na nebu"

Turski borbeni avion F-16 koji je oborio ruski bombarder Su-24M nalazio se u sirijskom vazdušnom prostoru 40 sekundi, dok ruski avion nije prešao na teritoriju Turske, izjavio je danas novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije general-pukovnik Viktor Bondarjov.

On je rekao da su turski lovci "postavili zasjedu na nebu" ruskom bombarderu.

"Prema podacima kontrole, turski avion se u sirijskom vazdušnom prostoru zadržao 40 sekundi, dva kilometara u dubini njene teritorije", rekao je Bondarjov, prenio je TAS S.

On je rekao da je, nakon što se približio ruskom avionu na udaljenosti pet do sedam kilometara, što dokazuje da je F-16 bio u sirijskom vazdušnom prostoru, turski avion naglo skrenuo na desno i nestao sa radara.

Ispaljivanje rakete je, prema njegovim riječima, potvrdila posada drugog ruskog Su-24, čija posada je primijetila bijeli dim i prijavila ga, prenio je Sputnjik.

Bondarjev je rekao da su turski lovci "postavili zasedu na nebu" ruskom Su-24 i da je to bila bila ranije planirana akcija.

"Rezultati objektivne kontrole radara Sirije potvrđuju boravak u vazduhu dva F-16 u zoni dežurstva od 21:11 do 22:26 - sat i 15 minuta na visini od 2.400 metara, što govori o ranije planiranoj akciji i spremnosti lovaca da napadaju iz zasjede u vazduhu nad teritorijom Turske", rekao je Bondarjov.

On je naveo da za let F-16 iz vazdušne baze Dijarbakir sa položaja dežurstva na zemlji do mesta ispaljivanja rakete treba 46 minuta - 15 minuta je potrebno za pripremu i poletanje aviona, a još 31 minut za put do mjesta lansiranja rakete.

"Na takav način, presretanje aviona Su-24M iz položaja dežurstva na zemlji sa aerodroma Dijarbakir je nemoguće, jer je potrebno veće vrijeme od minimalnog vremena za napad na cilj - 12 minuta. Turski lovci su postavili zasjedu na nebu za ruski Su-24, to je bila ranije planirana akcija", izjavio je novinarima glavni komandant Vazdušno-kosmičkih snaga Rusije.

Posada ruskog bombardera Su-24M nalazila se najmanje 5,5 kilometara od turske granice, odmah nakon napada na ekstremiste u Siriji, izjavio je Bondarjov.

Prema njegovim riječima, ruski piloti nijesu dobili nikakva upozorenja od strane turskih pilota.

De Mistura: Može doći do ugrožavanja mirovnog procesa

Izaslanik Ujedinjenih nacija za Siriju Stefan de Mistura izajvio je danas da tursko obaranje ruskog aviona može da ugrozi sirijski mirovni proces.

"To sigurno nije od pomoći... vjerovatno je da će zakomplikovati stvari", rekao je de Mistura u Stokholmu, prenio je Rojters.

Turska je u utorak ujutro oborila ruski vojni avion na granici sa Sirijom zato što je, kako tvrdi turska vojska, povredio vazdušni prostor te zemlje iako je više puta upozoren.

Moskva, međutim, ističe da ruski avion nije narušio turski vazdušni prostor.

Turski ministar spoljnih poslova Mevlut Čavušoglu izjavio je ranije danas da Ankara želi diplomatijom da prevaziđe tenzije sa Moskvom nastale zbog obaranja ruskog aviona.