Slovenija: Pedofil osuđen na rekordne 23 godine zatvora

Suđenje je zbog integriteta i zaštite djece održano iza zatvorenih vrata, ali je sud potvrdio da je Dejan H. počeo da izdržava kaznu koja je postala pravosnažna, kao i njegov saučesnik u čijem se stanu sve događalo, a koji je invalid u kolicima i kojem je izrečena blaža kazna pa će iza rešetaka provesti četiri i po godine
5 komentar(a)
PEdofilija, Foto: Shutterstock
PEdofilija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 10:58h

Slovenački sud u Krškom osudio je muškarca koji je više godina seksualno zlostavljao dvije maloljetne djevojčice na 23 godine zatvora, što je do sada najstroža kazna ikada izrečena u Sloveniji za pedofiliju.

Suđenje je zbog integriteta i zaštite djece održano iza zatvorenih vrata, ali je sud potvrdio da je Dejan H. počeo da izdržava kaznu koja je postala pravosnažna, kao i njegov saučesnik u čijem se stanu sve događalo, a koji je invalid u kolicima i kojem je izrečena blaža kazna pa će iza rešetaka provesti četiri i po godine.

Cijeli slučaj je tragičniji jer je osuđeni očuh djevojčica, a one su u vrijeme zlostavljanja pohađale niže razrede osnovne škole.

Djeca su prošle godine, kad je očuh završio u pritvoru, oduzeta majci, osuđenikovoj supruzi, i predata socijalnoj službi zbog sumnji da je majka znala šta se događa, ali da slučaj nije prijavila.

Mediji navode da su obojica zlostavljača priznala navode optužnice, prema kojoj je zlostavljanje trajalo više godina, nadajući se blažoj presudi.

Obojica su osuđeni zbog seksualnog napada na osobu mlađu od 15 godina i posjedovanje, ali i izradu pornografskog materijala, pri čemu su se "poslužili" i žrtvama.

Najviša kazna za pedofiliju do sada bila je ona izrečena Peteru R. iz Ptuja, koji je prije nekoliko godina osuđen na 20 godina zatvora zbog višegodišnjeg seksualnog zlostavljanja vlaste tri kćerke, od kojih mu je jedna rodila dijete.

Slovenija je 2008. godine uvela tzv. registar pedofila, stalnu bazu podataka u kojoj su osuđeni prestupnici navedeni do kraja svog života, a pristup podacima imaju, uz državna tijela, samo pedagoške ustanove i društva, kako bi se spriječio kontakt osuuđenih pedofila sa djecom.

Bonus video: