NIJE DOBRO RJEŠENJE, ALI...

Dajselblum upozorava na mogućnost formiranja "mini-Šengena"

"Ne možemo dugoročno sačuvati socijalnu državu ako se nastavi ovakav priliv izbjeglica. Ako Evropska unija ne zaštiti bolje svoje spoljne granice, tada će to učiniti manja grupa zemalja", rekao je Dajselblum
0 komentar(a)
Jerun Dajselblum, Foto: Reuters
Jerun Dajselblum, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2015. 11:10h

Predsjednik eurogrupe Jerun Dajselblum upozorio je na mogućnost formiranja "mini-Šengena" koji bi obuhvatao samo nekoliko zemalja ako se ne pojača bezbjednost evropskih granica.

"Ne možemo dugoročno sačuvati socijalnu državu ako se nastavi ovakav priliv izbjeglica. Ako Evropska unija ne zaštiti bolje svoje spoljne granice, tada će to učiniti manja grupa zemalja", rekao je Dajselblum u intervjuu za ekonomski časopis "Handelsblatt".

On je napomenuo da "ne želi" formiranje takvog "mini-Šengena", koji bi ograničio slobodu kretanja na šačicu zemalja umjesto sadašnjih 26.

"To nesumnjivo nije dobro rješenje. To bi imalo negativne političke i ekonomske posljedice za sve nas. Bilo bi mnogo bolje kada bi svih 28 država članica pomoglo Grčkoj da zaštiti svoje spoljne granice", ocijenio je holandski ministar finansija.

Kritikujući manjak solidarnosti među evropskim zemljama u pogledu prihvata izbjeglica, kazao je da "nije previše optimističan" da će šengenski prostor preživjeti takav kakav je sada, što ga "zabrinjava".