UPOZORENJE EVROPSKOJ KOMISIJI

Pismo 10 zemalja EU protiv proširenju Sjevernog toka

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU
2 komentar(a)
Gasovod, Foto: Shutterstock
Gasovod, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 27.11.2015. 08:37h

Planovi Rusije za proširenje gasovoda Sjeverni tok do Njemačke u suprotnosti su sa interesima Evropske unije (EU) i mogli bi da dovedu do dodatne destabilizacije Ukrajine, navodi se u pismu deset evropskih vlada upućenom na adresu Evropske komisije.

Kako prenosi agencija Rojters, grupa evropskih kompanija je u septembru potpisala ugovor sa ruskom gasnom kompanijom Gasprom o proširenju gasovoda Sjeverni tok do Njemačke, čime bi se zaobišla teritorija Ukrajine.

U pismu Evropskoj komisiji, koje su potpisale Bugarska, Češka, Estonija, Grčka, Mađarska, Letonija, Litvanija, Poljska, Rumunija i Slovačka, navodi se da bi ovaj projekat trebalo da bude predmet strožeg regulatornog nadzora, i apeluje se na održavanje debate o tom pitanju na decembarskom samitu EU.

"Stav Evropske komisije o projektu Sjeverni tok 2 će takođe bitno uticati na percepciju zajedničke spoljne i bezbjednosne politike EU među njenim ključnim saveznicima i tradicionalnim partnerima", dodaje se u pismu, u koje je Rojters imao uvid.

Proširenje gasovoda Sjeverni tok bi, kako piše, moglo imati ozbiljne posljedice po Kijev i zemlje EU.

"Očuvanje tranzitne rute preko Ukrajine je u strateškom interesu cjelokupne EU, i to ne samo iz perspektive energetske bezbjednosti, već i zbog unaprjeđenja stabilnosti u regionu istočne Evrope", ocjenjuje se u pismu deset vlada.

"Ukrajina je bezbjedna tranzitna ruta. Gas treba da nastavi da teče preko Ukrajine", izjavio je juče evropski komesar za energetiku, Migel Arijas Kanjete.

Gasprom je, kako podsjeća Rojters, prije dva dana saopštio da će obustaviti isporuke gasa Ukrajini, a zvanični Kijev poručio da će pronaći jeftinije isporuke gasa kod drugih dobavljača.

Preporučujemo za Vas