Grčki tinejdžeri uzvikivali slogane protiv Makedonije i Albanije: Konjanik na čelu kolone

Ciprasova vlada optužuje pronacističku stranku Zlatna zora da podstiče proteste srednjoškolaca
107 pregleda 2 komentar(a)
Grčka, protest, Foto: Beta-AP
Grčka, protest, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 29.11.2018. 16:44h

Oko 1.000 grčkih srednjoškolaca protestovalo je danas u Solunu zbog načina na koji vlada Grčke nastoji da okonča dugogodišnji spor s Makedonijom oko imena te zemlje.

Demonstranti su mahali grčkim zastavama i uzvikivali nacionalističke slogane protiv Makedonije, ali i protiv Albanije, a na čelu kolone bio je konjanik, ogrnut zastavom Grčke, navodi Asošiejted pres.

Današnje demonstracije organizovali su grčki tinejdžeri zbog čijih protesta danima ne rade desetine srednjih škola u Solunu i okolnim mjestima.

Srednjoškolci protestuju zbog sporazuma iz Prespe koji su u junu postigli premijeri Grčke i Makedonije, Aleksis Cipras i Zoran Zaev.

Sporazumom je predviđeno da vlada u Skoplju promijeni ime države u Sjeverna Makedonija, a da Grčka zauzvrat omogući njenu integraciju u EU i NATO koju godinama blokira.

Atina se od proglašenja nezavisnosti Makedonije protivi ustavnom nazivu svog sjevernog susjeda, tvrdeći da Skoplje na taj način izražava teritorijalne pretenzije prema Grčkoj, i da prisvaja grčku istoriju i simbole.

Ciprasova vlada optužuje pronacističku stranku Zlatna zora da podstiče proteste srednjoškolaca.

Galerija

Bonus video: