Putin: Teroristički napadi primorali nas da se ujedinimo protiv ID

Kako je javio Rojters, Putin je kazao da je tursko obaranje ruskog aviona akt izdaje zemlje koju je Rusija smatrala prijateljem
9 komentar(a)
Fransoa Oland, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Fransoa Oland, Vladimir Putin, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 20:49h

Teroristički akti primorali su i Rusiju i Francusku da se ujedine protiv "zajedničkog neprijatelja", izjavio je danas ruski predsjednik Vladimir Putin u razgovoru sa francuskim kolegom Fransoa Olandom, koji se založio za formiranje "velike koalicije" u borbi protiv Islamske države.

Putin je rekao da je Rusija spremna da blisko sarađuje s Francuskom u borbi protiv terorizma, prenijele su agencije.

Oland je naveo da svjetske sile moraju da formiraju "veliku koaliciju" u borbi protiv Islamske države, koja kontroliše djelove teritorija u Siriji i Iraku.

"Naš neprijatelj je Islamska država koja ima teritoriju, vojsku, resurse, tako da moramo da stvorimo tu veliku koaliciju da bi udarili po tim teroristima", kazao je Oland na početku sastanka sa Putinom u Moskvi.

Oland je rekao da sa ruskim predsjednikom želi da razmotri kako "zajednički mogu da djeluju" da bi mogla da se napadne ta teroristička država, ali i da se "nađe rješenje za mir", prenio je Rojters.

Kako je javio Rojters, Putin je kazao da je tursko obaranje ruskog aviona akt izdaje zemlje koju je Rusija smatrala prijateljem.

Istovremeno, Putin je oštro kritikovao SAD zbog turskog obaranja ruskog aviona, ističući da je SAD trebalo da spriječe svog koalicionog saveznika Tursku da načini takav potez.

Rusija će održati "ozbiljne konsultacije" sa SAD oko obaranja ruskog aviona od strane turskih snaga, rekao je on, navodi AP.

Bonus video: