Moskva: Državljani Rusije da napuste Tursku

Ona je ocijenila da takve akcije urušavaju međunarodne napore u borbi protiv Islamske države, koja je zabranjena u Rusiji, i predstavljaju direktnu prijetnju globalnom miru i bezbjednosti
10 komentar(a)
Rusija, Moskva
Rusija, Moskva
Ažurirano: 26.11.2015. 16:30h

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije apelovalo je na sve svoje državljane koji se nalaze u Turskoj da se vrate svojim kućama.

Taj apel je uslijedio nakon što je prije dva dana Turska oborila ruski vojni avion Su-24, zbog navodnog upada u turski vazdušni prostor.

NATO dozvoljava Ankari da izvodi akcije koje prijete globalnom miru i bezbijednosti, izjavila je danas portparolka ruskog Ministarstva spoljnih poslova Marija Zaharova, optuživši Tursku da je saučesnik terorista.

"Ako je napad usmjeren na one koji sprovede operaciju protiv terorista, kako bi drugačije akcije te strane mogle da se opišu? Kao akcije saučesnika terorista - nedvosmisleno, tu nema druge varijante", naglasila je Zaharova, prenio je Tass.

Zaharova je, osuđujući stav NATO, rekla da bi Alijansa trebalo da bude svjesna mogućih posljedica takve politike.

"Krijući se iza ozloglašene savezničke solidarnosti, NATO zapravo povlađuje Ankari i drugim članicama bloka da izvode nelegalne akcije svake vrste", kazala je Zaharova, dodajući da Alijansa, po svemu sudeći, popustila pod pritiskom Turske.

Ona je ocijenila da takve akcije urušavaju međunarodne napore u borbi protiv Islamske države, koja je zabranjena u Rusiji, i predstavljaju direktnu prijetnju globalnom miru i bezbjednosti, prenjela je agencija Tass.

Povodom incidenta u kojem su turske snage oborile ruski avion, Zaharova je rekla da NATO pokušava da prebaci krivicu na Rusiju.

Rusija se nada da je rukovodstvo Alijanse svjesno rizika i negativnih posljedica takve kratkovide politike, navela je Zaharova.

"Takva politika postavlja Alijansu protiv cjelokupne međunarodne zajednice i zajedničkih napora u borbi protiv prave prijetnje i izazova", dodala je ona.

Bonus video: