Protest grčkih penzionera: Ne možemo živjeti s 300 eura

"Penzije će biti srezane. Rezovi u zdravstvenoj zaštiti su veliki. Mi smo u tački u kojoj nema zdravstvene zaštite, nemamo ljekove. Ne možemo samo mirno stajati po strani", rekao je Antoniu
2 komentar(a)
grčki penzioneri, Foto: Reuters
grčki penzioneri, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 16:36h

Više od 2.000 grčkih penzionera protestovalo je danas u centru Atine zbog planova vlade o reformi penzionog sistema.

Penzioneri, koji su uzvikivali "Ne možemo živjeti s 300 eura", nezadovoljni su planom o spajanju penzionih fondova i reformom kojim bi penzioni sistem bio manje zavistan od državnog budžeta.

Penzioni fondovi su bili teško pogođeni dogovorom o restrukturiranju grčkog duga 2012, ali i sve starijim grčkim stanovništvom i malim uplatama usljed visoke nezaposlenosti.

Iako više puta smanjivane tokom višegodišnjih mjera štednji, penzije su u Grčkoj jedan od ključnih izvora prihoda za porodice s nezaposlenima.

"Penzije će biti srezane. Rezovi u zdravstvenoj zaštiti su veliki. Mi smo u tački u kojoj nema zdravstvene zaštite, nemamo ljekove. Ne možemo samo mirno stajati po strani", rekao je Janis Antoniu, predsjednik asocijacije bankarskih penzionera.

Reforme koje traže međunarodni kreditori zategle su odnose vladajuće ljevičarske Sirize i sindikata koji su pozvali na opšti štrajk 3. decembra, dva dana uoči glasanja o budžetu u parlamentu.

Bonus video: