Brisel: Bijeli prah pronađen u džamiji

U Njemačkoj su uhapšene dvije osobe danas, zbog sumnje da su planirale napade u Berlinu
77 pregleda 0 komentar(a)
Brisel džamija, Foto: Reuters
Brisel džamija, Foto: Reuters
Ažurirano: 26.11.2015. 18:09h

Belgijske vlasti su danas odlučile da snize stepen uzbune zbog i dalje postojeće, ali smanjene prijetnje da islamski teroristi počine napade oružjem i eksplozivom, tako da je uveden niži nivo mjera i predostrožnosti kakav je već četiri dana na snazi u cijeloj zemlji.

Vladino tijelo za prikupljanje obavještajnih i policijskih saznanja o prijetnjama i opasnosti po građane i javne institucije razmatra situaciju i večeras će saopštiti šta to konkretno znači za život građana i ponovni rad saobraćaja, ustanova, javnih manifestacija i škola.

Danas je u Briselu evakusana glavna džamija u Briselu jer je pronađen sumnjiv paket s bijelim prahom, za koji se sumnjalo da je radioaktivan, ali su specijalne policijske snage utvrdile da je u paketu bilo samo brašno.

Iako su do danas sve javne priredbe bile otkazane, trgovački centri i radnje uglavnom zatvoreni, od juče su škole otvorene uz obezbjeđenje tristo policajaca, a djelimično i metro u kojem je postavljeno obezbjeđenje od dvjesto policajaca.

Ulicama i dalje patroliraju mješovite vojne i policijske snage, a sjedišta Evropske unije i NATO su vidno pod paskom policije i vojnika.

Belgijska, a sad i njemačka policija na području Hanovera traga za glavnim osumnjičenim za pripremu atentata u Briselu, Salahom Abdeslamom, francuskim državljaninom marokanskog porijekla koji je nastanjen u Briselu i koji je učestvovao u atentatima i pokolju 130 ljudi u Parizu.

U Njemačkoj su uhapšene dvije osobe danas, zbog sumnje da su planirale napade u Berlinu.

Takođe je posebno nastavljena potraga za jatakom Abdelsalama, Mohamedom Abrinijem koji je, prema izvještajima medija, iz uporišta islamskih ekstremista u briselskoj četvrti Molenbek uspio da izmakne potjeri zajedno sa ženom i dvoje djece.

Listovi "De Tejd" i "Eko" su ranije javili da je belgijska policija opsežnim racijama i hapšenjima u nedjelju uspela da osujeti više atentata islamističkih terorista u Briselu.

Snage bezbjednosti i dalje tragaju za “tvrdim jezgrom” terorista koji su, naveo je "Eko", imali za cilj da “prijestonicu Evrope pretvore u krv i vatru”.

Bonus video: