Ukrajina: Obavještajci pretražuju kuću sveštenika Ruske pravoslavne crkve

58 pregleda 3 komentar(a)
Manastir Kijevsko-pečerska lavra, Foto: Beta-AP
Manastir Kijevsko-pečerska lavra, Foto: Beta-AP
Ažurirano: 30.11.2018. 11:08h

Pripadnici Ukrajinske obavještajne agencije (SBU) pretražuju kuću starješine manastira Ruske pravoslavne crkve u Kijevu koji je osumnjičen za "podsticanje mržnje" .

Po riječima zvaničnika SBU, otac Pavle vodi Kijevsko-pečersku lavru, najveći i najstariji manastir u Kijevu, prenijela je agencija AP.

Ukrajinska crkva nastoji da se odvoji od Ruske pravoslavne crkve čiji je dio bila vjekovima.

Ukrajina trenutno ima tri pravoslavne zajednice: Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Moskovske patrijaršije, koja je ostala podređena Rusiji i dva odvojena entiteta - Ukrajinsku pravoslavnu crkvu Kijevske patrijaršije koju predvodi Filaret i Ukrajinsku autokefalnu pravoslavnu crkvu pod vođstvom mitropolita Makarija.

Ukrajinski predsjednik Petro Porošenko i patrijarh carigradski Vartolomej su početkom mjeseca potpisali sporazum o saradnji kojim se otvara put uspostavljanju Ukrajinske pravoslavne crkve i njene nezavisnosti od Ruske pravoslavne crkve.

Porošenko je juče rekao da je Vaseljenska (Carigradska) patrijaršija odobrila ukaz o davanju nezavisnosti Ukrajinskoj pravoslavnoj crkvi od Ruske pravoslavne crkve.

Ukrajinska pravoslavna crkva saopštila je sredinom novembra da su nepoznati napadači bacali Molotovljeve koktele na crkvu Sveti Andrej koja je stavljena pod kontorlu Carigradkse patrijaršije i napali sveštenika u Kijevu.

Bonus video: