OPERACIJE VAN ZEMLJE

Le Drijan: EU će pružiti vojnu podršku Francuskoj

Poslije terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, Oland je uputio zvaničan apel svim zemljama Evropske unije na solidarnost pozivajući se na klauzulu ugovora o EU prema kojoj zemlje članice treba da pomognu jedna drugoj u slučaju da je jedna od njih žrtva agresije
1 komentar(a)
Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Žan Iv le Drijan, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 19:44h

Sve članice Evropske unije pružiće direktnu ili indirektnu vojnu podršku Francuskoj tokom njenih operacija van zemlje, izjavio je večeras francuski ministar odbrane Žan-Iv Le Drijan više od nedjelju dana poslije terorističkih napada u Parizu.

"Sve članice EU, njih 27, odlučilo je da podrži Francusku u obliku direktne ili indirektne vojne podrške našim operacijama van zemlje", rekao je Le Drijan ne precizirajući konkretno prirodu te pomoći.

Njemačka je ranije saopštila da će uputiti 650 svojih vojnika u Mali dok je Kipar stavio na raspologanje Francuskoj svoju vojnu bazu.

Poslije terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je poginulo 130 osoba, francuski predsjednik Fransoa Oland je uputio zvaničan apel svim zemljama Evropske unije na solidarnost pozivajući se na klauzulu ugovora o EU prema kojoj zemlje članice treba da pomognu jedna drugoj u slučaju da je jedna od njih žrtva agresije.