SUSRET U BEOGRADU

Mogerini i Lavrov o zajedničkoj borbi protiv Islamske države

Mogerini je, u saopštenju izdatom u Briselu, navela da je ministru Lavrovu izrazila saučešće zbog ubistva ruskog pilota u Siriji
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 16:45h

Visoka predstavnica Evropske unije Federika Mogerini je danas saopštila da se s šefom ruske diplomatije Sergejom Lavrovom dogovorila da iduće nedjelje u Beogradu u sklopu ministarskog zasjedanja OEBS-a razmotre napore za objedinjavanje bitke protiv tzv. Islamske države Iraka i Sirije.

Federika Mogerini je, u saopštenju izdatom u Briselu, navela da je ministru Lavrovu izrazila saučešće zbog ubistva ruskog pilota u Siriji, nadomak turske granice, i naglasila "važnost ujedinjavanja snaga za bitku protiv Daeša (arapska skraćenica za Islamsku državu Iraka i Sirije) i usaglašavanje napora u tom cilju".

U saopštenju visoke predstavnice za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU se navodi da su se u telefonskom razgovoru "Mogerini i Lavrov saglasili da je nužno očuvati diplomatske tračnice za sirijsku krizu, postavljene u Beču", na sastancima šefova diplomatija ključnih svjetskih zemalja angažovanih u Siriji i predstavnika UN.

Visoka predstavnica EU i ruski ministar su se, dodaje se u saopštenju, "takođe saglasili da nastave da djeluju u skladu s rokovima utvrđenim na sastanku Međunarodne grupe za podršku Siriji, što bi predstavljalo najdjelotvorniju osnovu za efikasno nanošenje poraza Daešu na terenu".