OBARANJE RUSKOG AVIONA

Lavrov: Rusija ne namjerava da ratuje sa Turskom

Lavrov je danas telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, koji je rekao da turski dispečeri nisu znali kojoj zemlji pripada oboreni Su-24
25 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 12:38h

Šef ruske diplomatije Sergej Lavrov poručio je danas da Rusija nema namjeru da ratuje sa Turskom, da prijateljski odnosi između dva naroda ne zavise od političara, ali da poslije obaranja ruskog aviona Su-24 bilateralni odnosi mogu biti ozbiljno revidirani.

Lavrov je danas telefonom razgovarao sa turskim ministrom spoljnih poslova Mevlutom Čavušogluom, koji je rekao da turski dispečeri nisu znali kojoj zemlji pripada oboreni Su-24.

"Turski ministar uvjeravao me je o namjeri Ankare da očuva prijateljske odnose, i iznova i iznova ponavljao da Turska ima pravo da napadne svakog ko naruši njen vazdušni prostor", rekao je Lavrov.

Ruski ministar ocijenio je, međutim, da napad na ruski borbeni avion liči na planiranu provokaciju, prenosi Tas s.

Prema rečima Lavrova, turski ministar izrazio je saučešće i žaljenje zbog incidenta, ali da je istovremeno pokušao da opravda akciju turskih vazdušnih snaga.

"Čekali smo juče objašnjenje turske strane i na višem nivou, ali bolje ikad nego nikad", rekao je Lavrov poslije telefonskog razgovora sa Čavušogluom, prenosi Tas s.

On je napomenuo da predstavnici ruske vlasti ne planiraju posjete Turskoj kao ni prijem turskih zvaničnika u Moskvi.

Šef ruske diplomatije rekao je da Rusija očekuje da napad na Su-24 neće biti iskorišćen za plasiranje ideje da se u toj oblasti uvede zabrana leta.

Lavrov je dodao i da preporuka građanima Ruske Federacije da ne putuju u Tursku nije odmazda prema Turskoj, već objektivna procjena.

Visoki ruski zvaničnik ocijenio je i da jučerašnja izjava generalnog sekretara NATO Jensa Stoltenberga "pokriva" tursku stranu i da je Moskvi poznato da takva izjava nije do kraja usaglašena sa svim članicama Alijanse.

Lavrov je naveo da je visoka predstavnica EU Federika Mogerini zatražila telefonski razgovor sa njim i da bi tokom dana do toga moglo da dođe.