Mobilisano 11.000 policajaca za konferenciju o klimi u Parizu

Konferencija UN o klimi biće održana od 30. novembra do 11. decembra. Cilj skupa je da se postigne globalni sporazum o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se globalno zagrevanje usporilo na dva stepena Celzijusa do 2100
0 komentar(a)
francuska policija, Foto: Reuters
francuska policija, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 11:36h

Francuske vlasti mobilisale su oko 11.000 policajaca za obezbjeđenje konferencije UN o klimi (COP21) koja počinje u ponedjeljak u Parizu, nešto više od dvije nedjelje poslije terorističkih napada u glavnom gradu Francuske.

Oko 8.000 policajaca i žandarma raspoređeni su na granicama zemlje radi kontrola uvedenih povodom konferencije i još 2.800 biće postavljeno na mjestu održavanja skupa u sjevernom dijelu Pariza rekao je danas ministar unutrašnjih poslova Bernar Kaznev.

Ukupno 147 šefova država i vlada očekuje se 30. novembra na otvaranju međunarodne konferencije o klimi, među kojima i američki i kineski predsjednici Barak Obama i Si Đinping.

Konferencija UN o klimi biće održana od 30. novembra do 11. decembra. Cilj skupa je da se postigne globalni sporazum o smanjenju emisija gasova sa efektom staklene bašte kako bi se globalno zagrevanje usporilo na dva stepena Celzijusa do 2100.

"U kontekstu vrlo velikih prijetnji uspjeh COP21 zavisi i od optimalnog obezbjeđenja te manifestacije" rekao je Kaznev na konferenciji za štampu i dodao da su sve mjere preduzete za obezbjeđenje skupa.

Ministar je rekao da je ukupno 120.000 policajaca, žandarma i vojnika raspoređeno na cijeloj teritoriji Francuske od terorističkih napada 13. novembra u Parizu u kojima je ubijeno 130 ljudi.

U skladu sa vanrednim stanjem uvedenim poslije napada, francuska vlada povodom konferencije o klimi u glavnom gradu zabranila je održavanje velikih demonstracija, predviđenih za nedjelju, uoči otvaranja skupa. Drugi protest 12. decembra, takođe je otkazan.

U pripremi za otvaranje konferencije o klimi Kaznev i gradonačenica Pariza An Idalgo pozvali su stanovnike glavnog grada i okoline da se ne voze kolima u nedjelju i ponedjeljak, dva dana tokom kojih će javni saobraćaj biti besplatan.

Bonus video: