Osujećeno više atentata u Briselu?

Većina radnji i trgovačkih centara, restorani, bioskopi, pozorišta i dalje su zatvoreni, a jake policijske snage i vojska patroliraju ulicama koje su danas malo oživjele, iako stanovništvo ne krije strah od terorističkih napada
0 komentar(a)
Brisel, Foto: Reuters
Brisel, Foto: Reuters
Ažurirano: 25.11.2015. 12:07h

Belgijska policija opsežnim racijama i hapšenjima u nedjelju uspjela je da osujeti više atentata islamističkih terorista u Briselu, tvrde listovi "De Tejd" i "Eko", koji se pozivaju na dobro obavještene izvore.

Podzemna željeznica i škole od danas ponovo rade nakon što su bili zatvoreni četiri dana usljed maksimalnih mjera obezbjeđenja, uvedenih nakon terorističkih napada u Parizu.

Najviši stepen uzbune zbog "neminovne prijetnje terorističkim napadima" je zadržan jer snage bezbjednosti i dalje tragaju za "tvrdim jezgrom" terorista koji su, navodi Eko, imali za cilj da "prijestonicu Evrope pretvore u krv i vatru".

Prema pisanju lista De Tejd i Eko, osujećeni atentati islamskih ekstremista su za ciljeve imali više mjesta u belgijskoj prijestonici, "po istoj šemi kao u Parizu 13. novembra".

U izvještajima se dodaje da, iako je dosad u pritvor stavljeno petoro, a optužnica podignuta samo protiv jednog uhapšenog koji je priznao da je upleten u atentate u Parizu i planove za napade u Briselu, belgijske snage bezbjednosti su uspjele da spriječe atentate jer su pohvatani mnogi "simpatizeri terorista, otkrivena skrovišta, novac".

I dalje je u bjekstvu glavni osumnjičeni za pripremu atentata u Briselu Salah Abdeslam, francuski državljanin marokanskog porijekla koji je nastanjen u Briselu i koji je učestvovao u atentatima i pokolju 130 ljudi u Parizu. Prema francuskim medijima, njemačka policija na području Hanovera traga za njim.

Ipak, belgijske vlasti su danas djelimično i uz nadzor dvije stotine policajaca odobrile rad nekoliko linija briselskog metroa, dok su đaci krenuli u škole gdje ih je dočekalo 300 policajaca koji ih štite.

Većina radnji i trgovačkih centara, restorani, bioskopi, pozorišta i dalje su zatvoreni, a jake policijske snage i vojska patroliraju ulicama koje su danas malo oživjele, iako stanovništvo ne krije strah od terorističkih napada.

U ostatku zemlje na snazi je treći stepen opasnosti.

"I dalje se suočavamo sa prijetnjom sa kojom smo i juče bili suočeni", izjavio je sinoć belgijski premijer Šarl Mišel na konferenciji za novinare.

Mišel je ponovio da su potencijalne mete napada tržni centri i javni prevoz.

"Želimo što prije da se vratimo normalnom životu", dodao je beglijski premijer.

Bonus video: