Predsjednik Portugala od nove vlade traži obećanja oko eura i NATO-a

Kavako Silva danas je zatražio od lidera socijalista Antonija Koste da pruži uvjeravanja da će pod njegovim vođstvom Portugal ispunjavati svoje međunarodne obaveze, navodi se u saopštenju iz kancelarije predsjednika
0 komentar(a)
Portugal Vlada, Foto: Reuters
Portugal Vlada, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2015. 15:39h

Predsjednik Portugala Anibal Kavako Silva traži od Socijalističke partije da se zvanično obaveže da će poštovati finansijske propise evrozone i odbrambene sporazume NATO da bi odobrio formiranje vlade na čelu sa socijalistima uz podršku Komunističke partije i radikalnog Lijevog bloka.

Te tri partije formirale su savez za borbu protiv mjera štednje prije dvije nedjelje da bi izdejstvovale ostavku vlade desnog centra. Oni žele da formiraju vladu predvođenu socijalistima.

Predsjednik Kavako Silva okleva to da dozvoli jer su Komunistička partija i Lijevi blok ranije tražili da Portugal izađe iz NATO i eurozone.

Kavako Silva danas je zatražio od lidera socijalista Antonija Koste da pruži uvjeravanja da će pod njegovim vođstvom Portugal ispunjavati svoje međunarodne obaveze, navodi se u saopštenju iz kancelarije predsjednika.

Portugalski predsjednik zatražio je i zvanično razjašnjenje oko drugih aspekata, uključujući i to da li su se Komunistička partija i Lijevi blok obavezali da odobre godišnji državni budžet socijalista, navodi se u saopštenju.

Vlada desnog centra koja je pobjedila na izborima 4. oktobra, bila je primorana da podnese ostavku posle nepune dvije sedmice od formiranja jer su te tri partije glasale protiv njenog programa štednje. Prorgam je predviđao smanjenje potrošnje i ekonomske reforme koje su tražii povjerioci da bi Portugalu odobrili 78 milijardi eura pomoći 2011. godine.

Portugalski šef države takođe sumnja u stabilnost i trajnost vlade koju podržavaju te tri stranke navodi se u saopštenju, u osvrtu na neprijateljstvo koje vlada izmedju njih.

Predsjednik može da odbije pokušaj Koste da postane premijer i postavi tehničku vladu dok se ne održe novi izbori.

Bonus video: