Baltičke zemlje strahuju od približavanja Zapada i Rusije

Rusija je u prošli četvrtak saopštila da je spremna da sarađuje sa tom koalicijom, pod uslovom da njene članice poštuju suverenitet Sirije
6 komentar(a)
Viljnus, Litvanija, Foto: Shutterstock
Viljnus, Litvanija, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 23.11.2015. 13:33h

Nekoliko istočnoevropskih zemalja sve je zabrinutije da bi Zapad mogao da "okrene leđa" Ukrajini u zamenu za rusku podršku u Siriji, pošto Pariz, Moskva i Vašington razvijaju sve jače veze u zajedničkoj borbi protiv džihadista Islamske države.

Tri baltičke zemlje koje su do 1991. bile u sastavu Sovjetskog saveza - Estonija, Letonija i Litvanija - posebno je uplašila aneksija Krima od strane Rusije prošle godine i brinu ih teritorijalne ambicije Rusije.

Zajedno sa Poljskom, taj "baltički trio" zagovara krajnju čvrstinu prema Kremlju, a takođe strahuju da bi konflikti u Ukrajini i Siriji mogli da prestanu da se posmatraju odvojeno.

"Neprihvatljivo je govoriti o nekoj trgovini, ustupcima ili sferama interesovanja", izjavio je šef litvanske diplomatije Linas Linkevičijus.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je ove nedjelje pozvao na formiranje široke koalicije protiv Islamske države nakon terorističkih napada u Parizu u kojima je poginulo 130 ljudi.

Rusija je u prošli četvrtak saopštila da je spremna da sarađuje sa tom koalicijom, pod uslovom da njene članice poštuju suverenitet Sirije.

"Litvanija neće učestvovati u bilo kakvoj novoj koaliciji u kojoj će učestvovati ili bi željela da učestvuje Rusija", izjavila je predsjednica Litvanije Dalija Gribauskaite.

"Rusija i dan danas okupira teritoriju jedne zemlje i vodi rat u dvije zemlje, Ukrajini i Gruziji", istakla je ona, nakon sastanka sa baltičkim kolegama u Palangi na zapadu Litvanije.

Letonsko Ministarstvo spoljnih poslova je u petak saopštilo da "borba protiv terorizma i razrešenje konflikta u Siriji ne bi trebalo da budu na štetu Ukrajine".

"Iako zvanično nije predloženo, Moskva se nada da bi, ako bude koalicije protiv ID, pritisak po pitanju Ukrajine mogao da popusti i da bi neke zemlje mogle da kažu 'pošto se borimo zajedno, sankcije ne treba obnoviti", ocijenio je poljski analitičar Vojćeh Lorenž.

Evropska unija će sljedećeg mjeseca razmotriti da li da produži ili ukine sankcije uvedene Rusiji zbog aneksije Krima. Diplomatski izvori iz Brisela navode da će one biti produžene, ali nije jasno koliko.

Bonus video: