Štajnmajer o napadu u Parizu: Pravili smo se da smo zainteresovani za fudbal

Kada su Oland i Štajnmajer saznali da se treći bombaš razneo u blizini stadiona, zapitali su se da li bi gledaoci, u tim okolnostima, trebalo da saznaju za to i da li bi trebalo prekinuti meč
0 komentar(a)
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Frank Valter Štajnmajer, Foto: Reuters
Ažurirano: 23.11.2015. 10:34h

Njemački šef diplomatije Frank-Valter Štajnmajer prvi put od napada u Parizu govorio je o tome šta se događalo na stadionu u Parizu.

Ministar spoljnih poslova Njemačke se nalazio na stadionu gdje se igrao prijateljski meč fudbalskih reprezentacija Francuske i Njemačke u toku napada.

Rekao je da je pomislio da se radi o petardi kada je čuo prvu eksploziju, ali je ubrzo shvatio da je u pitanju teroristički napad.

"Nismo vidjeli dim, a prvobitno sam mislio da su neodgovorni navijači bacili petarde", rekao je u intervjuu za Bild Štajnmajer, prisećajući se tog kobnog 13. novembra.

Šef njemačke diplomatije je na stadionu bio pored francuskog predsjednika Fransoa Olanda kada su odjeknule dvije eksplozije.

Oland je bio "šokiran, ali istovremeno veoma skoncentrisan i odlučan", naveo je Štajnmajer, prenio je AFP.

Kada su Oland i Štajnmajer saznali da se treći bombaš razneo u blizini stadiona, zapitali su se da li bi gledaoci, u tim okolnostima, trebalo da saznaju za to i da li bi trebalo prekinuti meč.

Informacije o napadima su dolazile "na svaka dva minuta", pa su Oland i Štajnmajer ustali sa sjedišta da porazgovaraju, ali su iz obezbjeđenja zatražili da se vrate na mjesta da se ne bi pokazao bilo kakav znak nervoze.

"Kada smo saznali za napade u Parizu, niko nije znao kako će se noć završiti. Bio sam veoma zabrinut", kazao je šef njemačke diplomatije.

Oland je ubrzo napustio stadion, ali je od Štajnmajera i njegovog tima zatraženo da ostanu.

Poslije poluvremena "vratili smo se na svoja mjesta i 45 minuta se pravili kao da smo zainteresovani za igru", naveo je Štajnmajer.

Bonus video: