KONGRES EUROCOP-A

Jačanje saradnje policije u borbi protiv terorizma

"Strah neće zaustaviti opasnost i nema tog planiranja i informacija koje će garantovati da se ovako varvarski napadi neće desiti u budućnosti, ali adekvatno opremljena policija i bezbjednosne agencije i uz podršku naših zajednica mogu da podriju mogućnosti za takve napade u budućnosti", zaključila je
0 komentar(a)
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Džihadisti, Islamisti, ISIL, Foto: Reuters
Ažurirano: 19.11.2015. 18:38h

Evropa ne smije da dozvoli da terorizam uništi način života, slobode, mir i bezbjednost evropskih nacija, a saradnja policijskih snaga svih evropskih država može da doprinese smanjenju mogućnosti terorističkih napada u budućnosti, saopštila je Evropska konfederacija policije.

Evropljani sada zahtjevaju policijski odgovor kakav nije viđen u Evropi ranije, kaže se u saopštenju i dodaje da evropske vlade treba da omoguće policiji da osigura bezbjednost građana.

"Nikad ne smijemo da dozvolimo da terorizam uništi naš način života. Važno je da temelji slobodnog i demokratskog društva budu zaštićeni i da građani Evrope moraju da budu odlučni u suočavanju sa onima koji namjeravaju da unište slobode koje negujemo", poručila je novoizabrana predsjednica ove organizacije Ejndžels Boš nakon kongresa Evropske konfederacije policije (EuroCop) u Dablinu.

U incidentima u Hanoveru i pariskom predgrađu Sen Deniju u utorak i srijedu uhapšeni su osumnjičeni za napade u Parizu 13. novembra, ali je tom prilikom poginuo jedan, a ranjeno pet policajaca, podsjetila je ona napominjući da su policajci pokazali izuzetnu hrabrost.

"Želim da budem veoma jasna da ovi hrabri muškarci i žene nisu dovoljni. Moramo da osiguramo da naše policijske snage sarađuju kao nikad ranije", istakla je ona.

Takođe je ocijenila da nedavni događaji pokazuju da terorizam ne poznaje granice i da ta nova realnost treba da bude uvažena.

Prva obaveza naših vlada je da obezbijedi sigurnost i bezbjednost za naše građane i najbolji način da se to ostvari uz pomoć policijske službe koja ima adekvatne resurse.

"Strah neće zaustaviti opasnost i nema tog planiranja i informacija koje će garantovati da se ovako varvarski napadi neće desiti u budućnosti, ali adekvatno opremljena policija i bezbjednosne agencije i uz podršku naših zajednica mogu da podriju mogućnosti za takve napade u budućnosti", zaključila je ona.