LAVROV ODBACIO STRANO POSREDOVANJE

Ukrajinskim mornarima dva mjeseca pritvora: Spremaju se nove sankcije Rusiji?

Napetost između dvije zemlje, čiji su odnosi godinama loši, podignuta je u nedjelju kada je Rusija spriječila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode
85 pregleda 10 komentar(a)
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Sergej Lavrov, Foto: Reuters
Ažurirano: 27.11.2018. 19:51h

Ruski šef diplomatije Sergej Lavrov odbacio je ideju o stranom posredovanju u ruskom sukobu sa Ukrajinom u vezi s brodovima zaplijenjenim u blizini Krima.

Lavrov je u Parizu rekao da ne vidi potrebu za bilo kakvim posrednicima, prenio je AP.

On je to izjavio nakon što je njemački ministar inostranih poslova Hajko Mas predložio da Njemačka, Francuska, Rusija i Ukrajina mogu zajedno da rade na rješavanju tenzija.

Lavrov je rekao da, kako bi se obezbijedilo da se takvi incidenti više ne ponove, ukrajinski zapadni pomagači treba da posalju snažan signal Kijevu da zaustavi bilo kakve provokacije.

Ruski ministar inostranih poslova govorio je nakon susreta sa francuskim ministrom inostranih poslova Žan-Ivom Le Drijanom, koji je izgleda ublažio svoju kritiku ruske zaplijene brodova.

Napetost između dvije zemlje, čiji su odnosi godinama loši, podignuta je u nedjelju kada je Rusija spriječila tri broda ukrajinske mornarice da uđu u Azovsko more kroz Kerčki prolaz, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode.

Sud na krimu: Ukrajincima dva mjeseca pritvora

Krimski sud naložio je danas da 12 od 24 ukrajinska mornara, koje je Rusija pritvorila proteklog vikenda u Kerčkom prolazu zbog povrede ruskih granica, ostanu u pritvoru u naredna dva mjeseca.

U međuvremenu, takođe zbog povrede ruske granice, sud u gradu Kerču odredio je dvomjesečni pritvor trojici povrijeđenih ukrajinskih mornara koji su prebačeni u bolnicu poslije incidenta u Kerčkom zalivu u nedjelju, prenosi Tass.

Mornari su osumnjičeni za kršenje ruskog Krivičnog zakonika zbog "ilegalnog prelaska granice koji je organizovala grupa ljudi uz prethodni dogovor ili organizovana grupa, ili je organizovan uz primjenu nasilja ili pretnje nasiljem", rekao je novinarima predstavnik suda u Simferopolju, prenosi Tass.

Za takve optužbe predviđena je kazna do šest godina zatvora, napominje ruska agencija.

Svih 15 mornara će ostati u pritvoru do 25. januara 2019.

Sud u Simferopolju će sjutra odlučiti o ograničavajućim mjerama prije početka sudskog procesa za ostale uhapšene ukrajinske mornare, navodi Tass.

Ruska pogranična straža u nedjelju je zaplijenila tri ukrajinska vojna broda i pritvorila njihovu posadu, zbog čega je Kijev u ponedjeljak uveo 30-dnevno ratno stanje u 10 od 27 ukrajinskih regiona koje smatra najpodložnijim eventualnom ruskom napadu. Ratno stanje stupa na snagu sjutra.

Moskva je saopštila da je pogranična straža zaplijenila ukrajinske brodove jer su prekršili važeće propise o kretanju sa područja Crnog mora ka Azovskom moru, kroz Kerčki prolaz, te da su ilegalno prešli rusku državnu granicu i izveli opasne manevre.

Ruske snage zaustavile su i zaplijenile tri ukrajinska vojna broda u nedjelju, navodeći da su nelegalno ušli u ruske teritorijalne vode, dok Kijev tvrdi da njihovi brodovi ništa loše nisu uradili i optužuju Rusiju za vojnu agresiju.

Nove sankcije za Rusiju?

Predsjednik Poljske Andžej Duda rekao je danas da će njegova zemlja da podrži međunarodnu incijativu da se uvedu dodatne sankcije Rusiji, zbog zaplijene tri ukrajinska broda u nedjelju u Kerčkom moreuzu.

"Ako budu takve međunarodne inicijative, kao što su dodatne sankcije (Rusiji), Poljska će ih podržati, kao što smo spremni da preduzmemo svaku akciju da se konflikt okonča", rekao je Duda, koji je doputovao u zvaničnu posjetu Bugarskoj, prenijela je agencija AP.

Duda je rekao je da on "nema sumnji da je Rusija agresor u Ukrajini" i da je "prekršila međunarodno pravo i rusko-ukrajinske sporazume o plovidbi u Azovskom moru", javlja Tanjug.

"To je nešto što se ne može prihvatiti i Poljska se uopšte ne slaže sa takvim akcijama", istakao je poljski predsjednik.

Duda je pozvao na popuštanje napetosti i oslobađanje ukrajinskih mornara.

Preporučujemo za Vas