Šarli ebdo džihadistima: Ko vas šiša, mi imamo šampanjac

rtež na naslovnoj strani prikazuje muškarca koji pije i igra izrešetan mecima iz kojeg teće alkohol, s bocom šampanjca u ruci
8 komentar(a)
Šarli Ebdo, Foto: Twitter
Šarli Ebdo, Foto: Twitter
Ažurirano: 17.11.2015. 15:06h

Francuski satirični list Šarli ebdo, koji je bio meta terorističkih napada u Parizu početkom godine, u sutrašnjem broju objavio je karikaturu kao odgovor džihadistima povodom napada 13. novembra kada je poginulo 129 osoba.

Crtež na naslovnoj strani prikazuje muškarca koji pije i igra izrešetan mecima iz kojeg teće alkohol, s bocom šampanjca u ruci. Ispod crteža piše: "Ko ih šiša, oni imaju oružje a mi imamo šampanjac".

Nekoliko dana poslije terorističkog napada na list, 7. januara 2015. kada je poginulo 12 osoba, Šarli ebdo je objavio karikaturu proroka Muhameda koji sa suzom u oku i tužnog pogleda, nosi natpis "Ja sam Šarli" i "Sve vam opraštamo".

Urednik lista, novinar poznat po nadimku Ris, u svom uvodniku je citirao Vinstona Čerčila. "Krv i suze, prorekao je Čerčil i eto nam to sada!".

"Parižani su postali 2015. godine kao stanovnici Londona 1940. godine, odlučni da ne popuste, bez straha ni prepuštanja bez obzira šta će se desiti na uglu ulice", navodi se u uvodniku.

Redakcija list je pozvala na raspravu o islamu, vjeri koja je "više od 20 godina postala bojno polje za radikalne struje koje žele da istrijebe nevjernike i silom preobrate umjerenjake".

Bonus video: