Pad ruskog aviona: Privedena dvojica radnika aerodroma u Šarm al-Šeiku

Ruski putnički avion srušio se 31. oktobra na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, i svih 224 punika i članova posade je poginulo
0 komentar(a)
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
avionska nesreća Egipat, Foto: Reuters
Ažurirano: 17.11.2015. 10:30h

Egipatske vlasti uhapsile su dva službenika aerodroma u Šarm al-Šeiku zbog sumnje da su povezani sa obaranjem ruskog aviona na Sinaju kada su poginule 224 osobe, saopštila su danas dva bezbjednosna zvaničnika.

"Privedeno je 17 osoba, od kojih su dvije osumnjičene da su pomagale u postavljanju bombe u avion na aerodromu Šarm el Šeik", rekao je jedan od zvaničnika, prenosi Rojters.

Direktor federalne bezbjednosne službe Rusije Aleksandar Bortnikov izjavio je ranije danas da je uzrok pada ruskog aviona u Egiptu eksplozija bombe, dodavši da su tragovi eksploziva pronađeni na ostacima aviona.

Ovaj zaključak prethodno su iznele Velika Britanija i Sjedinjene Američke Države. Egipat još uvijek nije potvrdio da je avion oboren usled eksplozije bombe.

Putin: Odmazda je neizbježna, tražićemo ih u svakom kutku planete i kazniti

Predsjednik Rusije Vladimir Putin saopštio je da će odgovorne za obaranje ruskog aviona "tražiti u svakom kutku planete i kazniti".

Ruski putnički avion srušio se 31. oktobra na Sinajskom poluostrvu u Egiptu, i svih 224 punika i članova posade je poginulo.

Rušenje ruskog putničkog aviona na Sinajskom poluostrvu posljedica je teorističkog napada, rekao je danas šef ruske Federalne bezbjednosne službe Aleksandar Bortnikov.

Kako je on saopštio predsjedniku Rusije Vladimiru Putinu, u olupini aviona pronađeni su ostaci eksploziva koji upućuju na teroriste i da je avionu eksplodirala ručno napravljena bomba ekvivalnetna 1,5 kilograma TNT-a.

Skaj njuz je javio da su uhapšena dva radnika na aerodromu u egipatskom ljetovalištu Šarm-el Šeiku zbog sumnje da su pomagali onima koji su učestvovali u rušenju ruskog aviona.

Ruski predsjednik je naveo da će Rusija pojačati svoje napade na uporišta islamista u Siriji.

"Naše vojne aktivnosti u Siriji ne samo da će se nastaviti, već će biti i pojačane kako bi teroristi shvatili da je odmazda neizbježna", rekao je Putin.

Ruski zvaničnici su saopštili da će Rusija nagraditi sa 50 miliona dolara one koji pronađu odgovorne za rušenje aviona, javlja "Raša tudej", a prenosi B92.

Putin je rekao da ovo nije prvi put da se Rusija suočava sa "varvarskim terorističkim zločinima", podsjetivši na eksplozije na željezničkoj stanici u Volgogradu u decembru 2013. godine.

"Nijesmo zaboravili ništa i nikoga. Ubistvo naših državljana na Sinaju je među najkrvavijim zločinima po broju žrtava", rekao je Putin.

Bonus video: