Ministri EU: Poraziti Islamsku državu uz politički mirovni proces u Siriji

Ministri spoljnih poslova EU su, u svjetlu krvavih terorističkih napada u Parizu, svu pažnju posvetili hitnom i jedinstvenom rješavanju sirijske krize
1 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 19:18h

Šefovi diplomatija Evropske unije danas su u Briselu ključnu pažnju posvetili mjerama za zaustavljanje sukoba u Siriji, nanošenje vojnog poraza teroristima Islamske države, kao i pokretanje pod pokroviteljstvom UN političkog mirovnog procesa za formiranje prelazne vlade u Siriji. Visoka predstavnica za spoljnu i bezbjednosnu politiku EU Federika Mogerini saopštila je da se takvo rješenje, uz najpre nužnu obustavu sukob snaga režima i opozicije, izuzev Islamske države koja mora biti poražena, nazire zahvaljujući dogovorima na sastancima u Beču ključnih činilaca u događajima u Siriji, od Irana, Saudijske Arabije, Turske, Egipta, pa do SAD, Rusije i EU. Visoka predstavnica EU je dodala da je na zasijedanju razmotrena migrantska kriza i da je rečeno da se ne može terorizam povezivati s izbjeglicama jer oni bježe od iste terorističke prijetnje koja pogađa Evropu. Velika pažnja je posvećena sprovođenju dogovora o rješavanju migrantske krize na samitu EU-Afrika, a kad je u pitanju "istočni, zapadnobalkanski put migranata, u žiži je bila saradnja s Turskom, kao i Libanom i Jordanom", navela je Mogerini. Zaključak šefova diplomatija EU je bio da se saradnja s Turskom ne smije iscrpsti samo u mjerama vezanim za izbjeglice i zaštitu granica, iako je to ključno pitanje, već razviti i na širokom političkom polju, o čemu je Mogerini, kako je rekla, upravo razgovarala s čelnicima vlasti u Ankari. Ministri spoljnih poslova EU su, u svjetlu krvavih terorističkih napada u Parizu, svu pažnju posvetili hitnom i jedinstvenom rješavanju sirijske krize koja je temeljni uzrok napada terorista i daljih prijetnji evropskoj bezbjednosti.

Mogerini je dodala da je brzo formiranje šire međunarodne koalicije za razbijanje i uništenje terorista Islamske države preduslov za uspostavljanje stabilne vlasti u Siriji, s tim da se među svjetskim činiocima tačno usaglasi ko su teroristi u Siriji koji moraju biti poraženi. Visoka predstavnica EU je rekla da će najprije s francuskim ministrom odbrane, a potom sjutra i na zasijedanju ministara odbrane EU, nastojati da dobije tačan stav o današnjem zahtjevu francuskog predsjednika Fransoe Olanda da se aktivira član temeljnog akta Unije o solidarnosti svih članica EU sa nekom zemljom Unije čija bi bezbjednost bila ugrožena u slučaju ratnog napada.

Bonus video: