Mogerini: Sve snage EU za slamanje islamskog terorizma i mirovni proces u Siriji

Mogerini je naglasila da svi ministri i vlade EU stalno rade na tome da se razbije i nanese poraz Daešu (arapski naziv za Islamsku državu Iraka i Sirije) i njegovim ograncima u drugim zemljama, kao i islamskom terorizmu u Afric
0 komentar(a)
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Federika Mogerini, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 12:56h

Sastanak šefova diplomatija Evropske unije danas u Briselu, u svjetlu krvavih atentata u Parizu, potpuno je usredsređen na to da se osigura bezbjednost u Evropi i razbije terorizam i porazi tzv. Islamska država Iraka i Sirije i njeni ogranci, kao i islamski terorizam u Africi, izjavila je visoka predstavnica EU Federika Mogerini.

Visoka predstavnica EU je istakla da će na zasijedanju biti razmotreno sprovođenje odluka nedavnog samita EU-Afrika u cilju zaustavljanja nekontrolisanog talasa imigracije, kao i šta se čini u primjeni dogovora vođa EU i država Zapadnog Balkana o stavljanju pod nadzor priliva imigranata i zaštiti spoljnih granica Unije.

Federika Mogerini je posebno podvukla da je tu veoma važna uloga i dogovor s Turskom, kao i zemljama u okruženju Sirije.

Ona je naglasila da je u igri odbrana evropskih vrijednosti demokratije i prava da se živi u miru i da je zato ključni cilj razbijanje i uništenje tzv. Islamske države Iraka i Sirije, uz postizanje obustave sukoba između umerenih opozicionih snaga u Siriji i pokretanje političkog procesa koji treba da dovede do stvaranja prelazne vlade i stabilizacije te zemlje.

Mogerini je naglasila da svi ministri i vlade EU stalno rade na tome da se razbije i nanese poraz Daešu (arapski naziv za Islamsku državu Iraka i Sirije) i njegovim ograncima u drugim zemljama, kao i islamskom terorizmu u Africi.

Ona je ministrima EU podnela izeštaj o susretu šefova diplomatija zemalja uključenih u ratne operacije i nastojanja da se formiranjem Kontakt grupe pokrene mirovni proces u Siriji u okviru inicijative UN, prošlog petka u Beču.

Žan Aselborn, šef diplomatije Luksemburga, predsjedavajućeg EU, je novinarima rekao da je veoma važno to što je na sastanku u Beču o zaustavljanju sukoba u Siriji i slamanju Daeša postignut određeni dogovor između SAD i Rusije.

Bonus video: