Kameron: Za udare na IS u Siriji potrebna podrška parlamenta

"Uvijek sam govorio da bi to sa naše strane bilo razumno, IS ne priznaje granicu između Iraka i Sirije pa ne bi trebalo ni mi, ali mi je potrebno više argumenata, moram to da podnesem parlamentu i da ubijedim više ljudi", rekao je za BBC
0 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 16.11.2015. 09:16h

Britanski premijer Dejvid Kameron izjavio je jutros da javnost u Velikoj Britaniji mora da pokaže odlučnost i da nastavi sa svojim životom poslije terorističkih napada u Parizu, prenio je BBC.

Njegova izjava dolazi poslije saopštenja britanske vlade da će obezbijediti dodatna sredstva za bezbjednosne službe u toj zemlji, kao pomoć u borbi protiv ekstremista Islamske države.

Kameron je rekao za BBC da se nada da postoji mogućnost da bude postignut sporazum sa Rusijom o budućnosti Sirije.

Francuski premijer Manuel Vals izjavio je ranije danas da se u Francuskoj i u drugim evropskim zemljama u sljedećih nekoliko dana ili nedjelja mogu očekivati novi teroristički napadi.

On je dodao i da su napadi 13. novembra u Parizu biti organizovani i pripremljeni u Siriji.

Kameron je izjavio danas da želi da Britanija preduzme vazdušne napade na militantne aktiviste Islamske države (IS) u Siriji, ali da mora da ubijedi veći broj poslanika da podrže takvu akciju.

"Uvijek sam govorio da bi to sa naše strane bilo razumno, IS ne priznaje granicu između Iraka i Sirije pa ne bi trebalo ni mi, ali mi je potrebno više argumenata, moram to da podnesem parlamentu i da ubijedim više ljudi", rekao je za BBC.

Kako je precizirao, o tome se neće glasati ukoliko ne bude bilo jasno da će parlament podržati takvu akciju jer bi, objasnio je, neuspjeh u tome bio poguban, prenio je Rojters.

"Nije u pitanju šteta po vladu, već šteta po našu zemlju i njenu reputaciju u svijetu", istakao je Kameron.

Britanija učestvuje u bombardovanju u Iraku, ali Kameron na glasanju u parlamentu 2013. godine nije dobio odobrenje da se ta akcija proširi na Siriju, podsjeća britanska agencija.

Kameron je, međutim, rekao da će preduzeti hitnu direktnu akciju ukoliko britanski interesi budu ugroženi, a u prilog tome naveo je napade bespilotnim letjelicama u kojima su u avgustu ubijeni britanski vojnici.

U seriji napada u Parizu poginulo je prema najnovijim podacima 132 ljudi, a više od 350 je povrijeđeno. Samo u sali Bataklan ubijeno je 89 ljudi.

Bonus video: