EU: Izdvajaju 10 milijardi eura za ugalj

Te organizacije su izračunale da je između 1990. i 2007. godine oko 200 milijardi eura državnih subvencija otišlo na pružanje podrške sektoru uglja u EU, što je narušilo energetsko tržište
0 komentar(a)
Ugalj, Foto: AP
Ugalj, Foto: AP
Ažurirano: 16.11.2015. 08:35h

Članice Evropske unije (EU) subvencionišu industriju uglja sa deset milijardi eura godišnje.

Samo u Njemačkoj, sektor uglja dobija godišnje 3,7 milijardi eura iz budžeta, prema rezultatima studije koju su sproveli njemačka istraživačka Fondacija Heinrich Böll i ekološka organizacija Friends of the Earth.

Rezultati istraživanja bi trebalo da bude objavljeno naredne sedmice u Briselu.

Te organizacije su izračunale da je između 1990. i 2007. godine oko 200 milijardi eura državnih subvencija otišlo na pružanje podrške sektoru uglja u EU, što je narušilo energetsko tržište, prenosi B92.

Uoči samita o klimatskim promjenama COP21 u Parizu, organizacije su pozvale evropske vlade da prestanu da podržavaju fosilna goriva koja su veliki zagađivači.

U Njemačkoj, koja zatvara nuklearna postrojenja i istovremeno povećava količinu energije dobijene iz obnovljivih izvora, industrija uglja i dalje učestvuje sa preko 40 odsto u ukupnoj nacionalnoj proizvodnji električne energije.

Međutim, pojedine članice EU, poput Poljske, drže se sektora uglja, uprkos nastojanjima većine da ga neutrališu, u sklopu napora da smanje emisiju ugljen-dioksida (CO2) 40 odsto do 2020. sa nivoa iz 1990. godine.

Bonus video: