ID pokazala da može da udari u srce Evrope: "Noćna mora" za policiju

Neka siromašna naselja u predgrađima Pariza i drugih gradova su godinama plodno tlo za islamske ekstremiste. Džihad privlači neke otuđene mlade muslimane u oblastima pogođenim visokom nezaposlenošću
7 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 15:00h

Masakr u Parizu pokazuje da je Islamska država sposobna da udari u srce Evrope i nameće pitanja o sposobnosti zapadnih obavještajnih službi da spriječe takvo nasumično krvoproliće. Napad je takođe pokrenuo debatu u neuspjesima zapadne politike u Siriji.

Zapadni bezbjednosni izvori su kazali da je ovakav scenario „noćna mora“ za policiju: nekoliko dobro planiranih napada sa naprednim naoružanjem na nenaoružane civile širom gusto naseljene prijestonice.

Pariz je u stanju povišene pripravnosti od terorističkih napada u januaru kada su islamisti napali redakciju „Šarli ebdoa“ i jevrejski supermarket.

Amedi Kulibali, koji je ubio četiri taoca u supermarketu, tvrdio je da djeluje u ime ID.

Neka siromašna naselja u predgrađima Pariza i drugih gradova su godinama plodno tlo za islamske ekstremiste. Džihad privlači neke otuđene mlade muslimane u oblastima pogođenim visokom nezaposlenošću.

Eksperti kažu da je više od 500 francuskih muslimana pošlo da se bori na strani džihadista u Siriji i Iraku, više nego iz bilo koje druge zapadne zemlje.

Francuski avioni su iznova napadali borce ID u Siriji i Iraku u okviru kampanje na čelu sa SAD protiv te grupe.

U Parizu su ciljane meke civilne mete - očigledno je da je namjera bila da se nasumično ubije puno ljudi.

Jasno je da je utakmica visokog profila na “Stad de Fransu” bila potencijalna meta. Ali je neobična činjenica da su se tri bombaša raznijela blizu tri restorana. Francuska do sada nije iskusila tako skoro simultane bombaške napade, piše BBC.

I napad na koncertnu dvoranu Bataklan je smišljen da pobije obični mladi narod koji je zabavljao petkom veče. Neki francuski komentatori su podsjetili na opsadu moskovskog pozorišta 2002, kada su čečenski ekstremisti upali na predstavu. U napadu i nespretnoj ruskoj spasilačkoj akciji stradalo je 130 talaca i 40 militanata.

Francuska novinarka Anjes Porije je rekla za BBC da su bombaši u petak udarili na „skromna naselja u kojima živi radnička klasa, a ne na turističke destinacije“ u Parizu. Deseti i jedanesti arondisman su „vrlo raznoliki - što je još bolnije za Francuze,“ rekla je.

Šašank Joši, bezbjednosni ekspert na Kraljevskom institutu ujedinjenih službi, smatra da jasno postoji „kulturni“ aspekt izbora meta.

„Namjerno su izabrana mjesta za zabavu i opuštanje. Bombaši su udarili na krcata mjesta, koje ID smatra nemoralnim,“ rekao je za BBC. Joši je rekao da je najbliža paralela napad u Mumbaju 2008, koji su izveli islamistički ekstremisti bazirani u Pakistanu. Oni su širom grada izveli simultane napade.

Zločin u Parizu pokazuje da esktremisti „nemaju precizni prioritet ili hijerarhiju“ kada biraju mete, rekao je Joši.

Piter van Ostajen, belgijski ekspert za džihadističke grupe, rekao je da se čini da ID „signalizira da može napasti u bilo koje vrijeme i mi to ne možemo spriječiti“.

Napad je bio izuzeto koordinisan i obuka je vjerovatno trajala mjesecima, rekao je BBC-ju.

Bilo je sličnih samoubilačkih napada u Siriji i Iraku, gdje militanti iskoriste svu municiju a onda se raznesu u masi, dodao je. Ali nikad ranije u Francuskoj.

Ni Joši, ni Van Ostajen ne misle da su francuske službe bezbjednosti omanule.

„Ne možete čuvati sve meke mete“, rekao je Joši. „Više je to stvar reakcije na događaje, održavanje komunikacije između državnih organa, jakog rukovodstva, kontrole toka informacija, da bi se panika svela na minimum“.

Ostajen je rekao da je Francuska uradila sve što je mogla i da je prerano reći da su ovo mogli spriječiti.

Ključno pitanje je da li je ID uspjela da organizuje napade izvan Francuske ili se radi o lokalnim francuskim islamistima koje je inspirisala ta grupa.

Zapadni bezbjednosni izvori su rekli za Rojters da porozna priroda unutrašnjih granica Evrope - što važi za jedno od glavnih dostignuća evropskih integracija - takođe omogućava slobodnije kretanje naoružanja i mogućih napadača po državama kontinenta.