Samoubilački prsluci - promjena taktike i nova prijetnja

Za razliku od napada u Londonu 2005, kada su bombaši aktivirali eksploziv koji se nalazio u rančevima, napadači u Francuskoj koristili su samoubilačke prsluke koji se obično dovode u vezu sa bombaškim napadima na Bliskom Istoku
53 pregleda 0 komentar(a)
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.11.2015. 13:40h

Samoubilački prsluci koje su nosili počinioci terorističkih napada u Parizu, prvi put upotrebljeni u Francuskoj, označavaju promjenu taktike i novu prijetnju džihadista, upozoravaju bezbjednosni zvaničnici.

Svih sedam ekstremista nosilo je identične prsluke sa eksplozivnim punjenjem i nisu oklijevali da se dignu u vazduh, što je zabrinjavajuća taktika za džihadiste čija je meta Francuska, naveo je AFP.

Za razliku od napada u Londonu 2005, kada su bombaši aktivirali eksploziv koji se nalazio u rančevima, napadači u Francuskoj koristili su samoubilačke prsluke koji se obično dovode u vezu sa bombaškim napadima na Bliskom Istoku.

Jedan bivši zvaničnik francuske obavještajne službe rekao je za francusku agenciju da je za izradu takvih prsluka neophodan stučnjak za eksploziv, kako se on ne bi slučajno aktivirao.

"Oni nisu donijeli te prsluke iz Sirije: što više tresete ove stvari, povećavate rizik", rekao je bivši obavještajac, dodajući da je najvjerovatnije riječ o čovjeku koji se nalazi u Francuskoj ili Evropi, a koji je došao sa područja pod kontrolom džihadista gdje se obučio u njihovoj izradi.

Francuski zvaničnici kažu da su prsluci najvjerovatnije napunjeni aceton peroksidom (TATP) i da imaju detonator, dugme za detonaciju i šrapnel u cilju nanošenja što većih povreda.

Stručnjaci ističu kao veoma vjerovatno da je prsluke napravio neko izvan grupe koja je izvela napade, ko je i dalje prisutan.

U seriji terorističkih napada u Parizu u petak, za koje je odgovornost preuzela Islamska država, poginulo je 129, a povrijeđeno 352 ljudi.

Bonus video: