Obama: Porazićemo Islamsku državu

"Udvostručićemo napore da zajedno sa ostalim članovima koalicije eliminišemo Islamsku državu kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugim krajevima svijetu", rekao je Obama
0 komentar(a)
Barak Obama, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Barak Obama, Redžep Tajip Erdogan, Foto: Reuters
Ažurirano: 15.11.2015. 12:01h

Sjedinjene Američke Države udvostručiće napore da poraze Islamsku državu i Siriji donesu mir, rekao je predsjednik SAD Barack Obama u Antaliji (Turska) na početku samita G20.

On je ponovio ocjenu da je napad u Parizu bio udar na cijeli civilizovani svijet.

"Nebo je zacrnjeno prije dan i po u Parizu", rekao je Obama nakon sastanka sa turskim predsjednikom Redžepom Tajipom Erdoganom.

Predsjednik SAD je kazao da Islamska dražava ima "izopačenu ideologiju".

"Udvostručićemo napore da zajedno sa ostalim članovima koalicije eliminišemo Islamsku državu kao snagu koja uzrokuje toliko boli i patnje ljudima u Ankari, Parizu i drugim krajevima svijetu", rekao je Obama.

Rekao je i da Vašington i njegovi saveznici rade na ostvarenju političke tranzicije u Siriji "koja će odagnati patnju velikog broja ljudi i eliminisati okruženje u kojem Islamska država može djelovati".

Erdogan je ustvrdio da napadi u Parizu, Ankari i širom planete pokazuju da je svijet suočen sa kolektivnom sigurnosnom prijetnjom.

Najavio je da će grupa G20 poslati snažnu poruku u borbi protiv terorizma.

"Sučeni smo sa kolektivnom prijetnjom. Ovaj teroristički napad nije bio samo na francuski narod nego na cijelo čovječanstvo", rekao je Erdogan.