Gridling: Ne možemo znati ko je sljedeći na meti terorista

Grdiling je, vezano za glasine da sa talasom migranata u Evropu dospijevaju i teroristi, rekao da razumije strah, ali da ne vjeruje da bi se teroristi krili u talasu onih koji od njih bježe
104 pregleda 0 komentar(a)
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Bombaš, samoubica, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 15.11.2015. 10:26h

Direktor austrijske Službe za zaštitu ustavnosti i borbu protiv terorizma (BVT) Peter Gridling izjavio je danas, povodom terorističkih napada u Parizu, da terorizam može dospjeti do svake zemlje i ne zna se koga će sljedećeg pogoditi.

On je dodao da problem islamskog terorizma neće nestati bez rješenja za konflikt u Siriji.

Gridling je, u intervjuu bečkom dnevniku "Kronen cajtung", kazao da je u ovoj godini u svim evropskim zemljama bio prisutan viši nivo opasnosti od terorizma, na šta se odgovorilo povećanim prisustvom policije i vojske.

"Zbog toga je bilo jasno da nema opuštanja i da u svako doba moramo računati sa napadima", naglasio je Gridling.

Upitan da ocijeni kolika je mreža bila potrebna osmorici terorista iz Pariza, Gridling je kazao da za sada ne postoje konkretne informacije, da bi sve bile samo spekulacije, ali da je jasno da se radi o terorističkom aktu velikih dimenzija za koje su potrebni dalji pomagači.

"Francuske vlasti će sve učiniti da razotkriju tu mrežu", uvjeren je.

Teroristi, prema njegovom mišljenju, žele prije svega da privuku pažnju javnosti, kako bi sijali strah i tako destabilizovali vlade i države, kao i paralisali društveni život.

"To je ono što ne smijemo dozvoliti. Strah je sada tu i zato je važno da se što prije ponovo uspostavi normalnost. Moramo nastaviti da živimo naše živote i ne smijemo dozvoliti da nas strah parališe", poručuje on.

U Austriji, kako navodi, trenutno ima više od 250 aktuelnih slučajeva džihadizma, pokrenuto je 200 krivičnih postupaka i bilo je već nekoliko presuda.

"Tih 250 osoba, mjereno po broju stanovništva, je nadprosječno mnogo. Zbog toga govorimo o jasno povećanoj opasnosti, a bilo je i konkretnih prijetnji preko socijalnih mreža. Bilo je informacija da je austrijski džihadista Mohamed M. ubijen u raketnom napadu u Siriji, ali nemamo sigurne informacije da je stvarno ubijen. Terorizam može stići u sve zemlje i ne znamo koga će sljedećeg pogoditi", naglasio je on.

Država, prema njegovim riječima, čini sve da spriječi terorističke napade.

"Sproveli smo racije, zatvorili propovjedače mržnje, razbili mrežu za širenje radikalnih ideja i regrutovanje, koja je djelovala od Austrije do Zapadnog Balkana. Međutim pobjeda nad terorističkom prijetnjom je moguća samo u saradnji izvršnih vlasti i stanovništva", kazao je Gridling pozivajući građane da prijave sve sumnjive situacije.

Grdiling je, vezano za glasine da sa talasom migranata u Evropu dospijevaju i teroristi, rekao da razumije strah, ali da ne vjeruje da bi se teroristi krili u talasu onih koji od njih bježe.

"On neće ući na pretovareni brod ili kamion, gdje se izlaže opasnosti da se uguši. Tako neko koristi mnogo udobiji put", naglasio je on.

Činjenicu da je svijet 15 godina suočen sa islamističkim terorizmom Gridling povezuje sa sa kriznim žarištima u svijetu.

"Ti konflikti se ne mogu riješiti za jedan dan. Zbog toga Islamska država ima stalno novih pristalica i pored hapšenja i drugih mjera. Mi taj problem nećemo moći eliminisati sve dok u Siriji traje rat", zaključio je on.

Bonus video: