Podaci ukazuju da je išao u Pariz, rekao da želi da vidi Ajfelovu kulu

Uhapšen je na autoputu Salzburg - Minhen i u "golfu" kojim je upravljao je nađeno nekoliko pištolja, revolvera, automatskih pušaka, nekoliko kilograma TNT eksploziva i municije
0 komentar(a)
Pariz, napad, Foto: Reuters
Pariz, napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 20:35h

Državljanin Crne Gore V.V. uhapšen je u Njemačkoj i sumnja se da je povezan sa napadačima koji su odnijeli preko 120 života u glavnom gradu Francuske. On je uhapšen još 5. novembra.

Bavarska radio-televizija javila je da je uhapšen muškarac od 51 godinu, i da nije od ranije poznat policiji. On se brani ćutanjem i nije uzeo advokata.

Uhapšen je na autoputu Salzburg - Minhen i u "golfu" kojim je upravljao je nađeno nekoliko pištolja, revolvera, automatskih pušaka, nekoliko kilograma TNT eksploziva i municije.

"Policija uprave Rozenhajm je na autoputu Salcburg-Minhen, u sklopu redovne kontrole, zaustavila automobil crnogorskih registracija. Nakon što je u prtljažniku prvo pronađen revolver, u pretragu automobila uključili su se i službenici bavarske Uprave kriminalističke policije (LKA) i, pored ručnog naoružanja, pronašli i eksploziv i ručne granate. Uhapšni ne daje nikakve izjave", rekao je predstavnik LKA Ludvig Valdinger.

Njemački ministar unutrašnjih poslova Tomas de Mazijer rekao je da je uhapšeni džavljanin Crne Gore imao parišku adresu kao destinaciju u navigacionom sistremu automobila i da su francuske vlasti o tome obaviještene “koliko on zna”, javljaju zapadni mediji.

“Da li to znači da postoji veza sa napadima ili ne, trenutno se istražuje”, rekao je De Mazijer nakon hitnog sastanka bezbjednosnog kabineta Angele Merkel u Berlinu.

Portparol bavarske policije rekao je da je uhapšen blizu grada Rozenhajma. U pritvoru je u Traunštajnu.

Analiza GPS sistema pokazala je da je on vozio iz Crne Gore preko Hrvatske, Slovenije, Austrije i Njemačke.

Na pitanje o njegovoj destinaciji, muškarac je rekao da želi da vidi Ajfelovu kulu, saopštila je policija.

Ministar je upozorio da još nije jasno da li je ovaj muškarac povezan sa napadačima u Parizu, i upozorio da se ne donose prijevremeni zaključci.

Bavarski premijer Horst Zihofer kazao je ranije danas da postoji "razlog za vjerovanje" da je državljanin Crne Gore povezan s osobama koje su izvršile terorističke napade u Parizu.

U međuvremenu je “NCB Interpol Visbaden, danas oko 17,30 časova, dopisom je obavijestio NCB Interpol Podgorica da oni trenutno ne znaju ima li povezanosti V.V. i napada u Parizu od 13. novembra,” navodi se u saopštenju Uprave policije

Uprava policije će, dodaje se, sa partnerskim službama nastaviti komunikaciju vezano za ovaj slučaj.

Vlada: Povezanost osobe crnogorskog porijekla sa napadima u Parizu zlonamjerne spekulacije

Iz Uprave policije je potvrđeno da im se 10. novembra putem međunarodne policijske saradnje redovnim putem obratio oficir za vezu policije Njemačke, posredstvom NCB Interpol Podgorica.

"Upravi policije MUP-a Crne Gore se, putem međunarodne policijske saradnje, redovnim putem obratio oficir za vezu policije Njemačke, posredstvom NCB Interpol Podgorica. Taj dopis je Sektoru kriminalističke policije stigao 10. novembra 2015. godine. U dopisu je navedeno da je 05. novembra 2015. godine u jutarnjim časovima, redovnom kontrolom saobraćaja zaustavljeno vozilo VW Golf V, podgoričkih registarskih oznaka, u kojem se nalazilo jedno lice, V.V. (51) iz Podgorice. Pregledom vozila pronađena je određena količina oružja i municije. Takođe smo ovim dopisom obaviješteni da je njihovim provjerama utvrđeno da se ovaj slučaj tretira kao pojedinačan, te da ga policija Njemačke ne dovodi u vezu sa terorizmom, drugim oblicima nasilja i organizovanim kriminalom. U odnosu na ovaj dopis, pristupili smo vršenju određenih provjera. Izvršenim provjerama je utvrđeno da V.V, star 51 iz Podgorice, građanin pravoslavne vjeroispovjesti, nije poznat policiji kao izvršilac teških krivičnih djela i prekršaja iz oblasti javnog reda i mira ", navode iz Uprave policije.

Iz Uprave policije su dodali, da informacije kojima raspolažu u ovom momentu, a koje su dobijene od oficira za vezu njemačke policije, ne ukazuju na to da je ovo lice povezano sa terorističkim aktom u Francuskoj.

"Ukoliko od kolega iz Njemačke dobijemo drugačije informacije ili bilo kakav zahtjev za saradnju od partnerskih službi, naši službenici će postupiti po tome i preduzeti mjere i radnje iz svoje nadležnosti. Dakle, crnogorska policija će svakako sa partnerskim službama nastaviti komunikaciju vezano za ovaj i za sve slučajeve za koje postoji interesovanje za saradnju i razmjenu podataka na nivou međunarodne policijske saradnje", kazali su iz Uprave policije.

Ranije je agencija MINA objavila da je anonimni izvor iz Vlade Crne Gore navode o mogućoj povezanosti osobe crnogorskog porijekla sa napadima u Parizu označio kao apsolutno zlonamjernu spekulaciju.

Izvor agencije Mina tvrdi da kada se pogleda originalna vijest vidi se da je njemački medij izvijestio o jednom ranijem hapšenju 51-godišnjaka iz Crne Gore kod koga je zaplijenjeno oružje i za koga se sumnja da je išao u Pariz.

"Radio navodi da su njemačke službe obavijestile francuske kolege, ali i crnogorsku policiju. Na pitanje bavarskog radija da li se to može povezati sa napadima u Parizu iz kriminalističke policije Bajerna su saopštili da je riječ o potpunim spekulacijama", tvrdi izvor iz Vlade.

On zaključuje da se tragedija "želi spinovati u pravcu da se uzdrma pozicija Crne Gore pred odluku o članstvu u NATO."

Za krvave napade u Parizu odgovornost je preuzela Islamska država.

Bonus video: