Ovo su glavna neriješena pitanja nakon napada u Parizu

Novinar BBC-a Danijel Gramatikas objašnjava kakve će implikacije ovaj napad imati na bezbjednost u Francuskoj i Evropskoj uniji
5 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 08:21h

Sedam godina nakon velikog terorističkog napada u Mubaju, imali smo priliku da vidimo sličnu taktiku u centru Pariza u užasnoj seriji napada.

Novinar BBC-a Danijel Gramatikas objašnjava kakve će implikacije ovaj napad imati na bezbjednost u Francuskoj i Evropskoj uniji.

"Ono što se desilo u Parizu sinoć je upravo ono čega su se evropske bezbjednosne službe dugo plašile i pokušale da izbjegne. Simultani napadi sa automatskim oružjem i bombaši samoubice u srcu velikog evropskog grada, koji za metu imaju više lokacija sa velikim brojem ljudi. Ovakva taktika je korišćena u Mubaju i na drugim mjestima. Ali kako su stigli u Evropu je sada glavno pitanje. Da li su napadači državljani Francuske, i ako jesu, koliko su radikalni, naoružani i organizovani? Da li su organizovani u Francuskoj, ili Siriji, ili drugdje, i ko ih je obučio? Zašto nisu otkriveni? Da li je Francuska, nakon dva velika napada za manje od godinu, posebno ranjiva? Da li pokolj u Parizu znači da se čitava Evropa suočava sa novim prijetnjama na javnim mjestima i događajima. Ako se dokaže veza sa Sirijom, da li će se Francuska povući ili još žešće napasti radikalne grupe", pitanja su koja postavlja Gramatikas.

Bonus video: