Masakr u Parizu: Vanredno stanje, vojska na ulicama

Samo u koncertnoj hali "Le Bataklan" je stradalo preko 100 ljudi
0 komentar(a)
Pariz napad, Foto: Reuters
Pariz napad, Foto: Reuters
Ažurirano: 14.11.2015. 01:38h

Serija smrtonosnih napada dogodila se u Parizu večeras u kojima je stradalo preko 150 ljudi, a strahuje se da će taj broj biti i veći.

Samo u koncertnoj hali "Le Bataklan" je stradalo preko 100 ljudi, spekuliše se o cifri od 118 ubijenih. CNN javlja da je najmanje 153 ubijenih u svim napadima.

Francuski predsjednik Fransoa Oland je proglasio vanredno stanje i granice Francuske su zatvorene.

I pored vanrednog stanja, francusko ministarstvo spoljnih poslova saopštilo je večeras da će aerodromi ostati otvoreni, kao i da će se željeznički saobraćaj odvijati po rasporedu.

Vojska je u stanju pripravnosti i trupe su razmještene oko Pariza, ali i u samom centru grada. Oko 1.500 vojnika je mobilisano.

Pariski tužilac je kazao da bi broj poginulih "mogao da pređe 120 na šest mjesta napada", a da je na raznim mjestima poginulo ili ubijeno pet napadača.

Agencija Frans pres javila je pozivajući se na izvor iz bezbjednosnih struktura da su se napadi dogodili na sedam lokacija u gradu.

Nakon nekoliko sati je okončana talačka kriza, a sve ukazuje na koordinisane napade, iako za sada nema izvještaja o konkretnoj odgovornosti za napade. Gradske službe apeluju na građane da ne izlaze vani.

Zvaničnik francuske policije kazao je da su se dogodila dva samoubilačka i jedan bombaški napad u blizini stadiona Stad de Frans.

Dvije potvrđene pucnjave su se desile kod kafića "Petit Cambodge" i kod koncertne hale "Le Bataklan".

Neki mediji pominju čak šest pucnjava i tri eksplozije, a putevi oko Pariza su blokirani. Europe 1 Radio je izvjestio i o pucnjavi u tržnom centru "Les Halles".

Slučaj je preuzeo francuski anti-teroristički tužilac, javlja AFP pozivajući se na izvore iz suda.

"Petite Cambodge" je blizu redakcije "Šarli Ebdoa" gdje se dogodio masakr u januaru ove godine.

Eksplozije blizu fudbalskog stadiona Stad de Frans su se dogodile dok je u toku bio meč Francuske i Njemačke. Nakon napada je francuski predsjednik Fransoa Oland otišao sa stadiona i zaputio se u francusko ministarstvo unutrašnjih poslova.

Gledaocima nije bilo prvobitno dozvoljeno da izađu sa stadiona, a onda se to odvijalo uz asistenciju policije.

Bonus video: