Njemačka uvodi stroža pravila za tajnu službu

"Sigurno ćemo zaštititi evropske vlade i institucije" od špijuniranja agencije, izjavio je Klemens Bininger, poslanik Merkeline Hrišćansko demokratske unije
0 komentar(a)
Berlin, Foto: Shutterstock
Berlin, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 13.11.2015. 14:41h

Njemačka vladajuća koalicija namerava da uvede stroža pravila za tajnu službu, koja je navodno špijunirala savezničke zemlje i mnoge zvaničnike, među kojima i šefa francuske diplomatije.

Poslanici su izjavili danas za radio RBB da se koalicija kancelarke Angele Merkel dogovorila o osnovnim tačkama reforme Federalne obavještajne službe (BND).

"Sigurno ćemo zaštititi evropske vlade i institucije" od špijuniranja agencije, izjavio je Klemens Bininger, poslanik Merkeline Hrišćansko demokratske unije.

Prema medijskim izvještajima prethodnih sedmica, BND je prisluškivala, između ostalih, francuskog ministra spoljnih poslova Lorana Fabijusa, zvaničnike u Velikoj Britaniji, Švajcarskoj, Grčkoj, Vatikanu, kao i Međunarodni sud pravde u Hagu, Unicef, Svjetsku zdravstvenu organizaciju, američki FBI, radio Glas Amerike i brojna evropska i američka preduzeća.

Njemačka vlada nije potvrdila te navode, ali je najavila da će sprovesti sveobuhvatnu istragu.

Bonus video: