Velika Britanija: Više od 50 odsto Britanaca za izlazak iz EU

Pored toga britanski premijer je zathtjevao i izuzeće Velike Britanije iz prakse "sve bliža unija", uspostavljanje veće konkurencije i zaštitu za zemlje izvan euro zone
1 komentar(a)
Velika Britanije EU, Foto: Reuters
Velika Britanije EU, Foto: Reuters
Ažurirano: 13.11.2015. 11:11h

Prema posljednjim akentama više od 50 odsto Britanaca želi da napusti Evropsku uniju, dok je za ostanak 47 odsto ispitanika, prema posljednjoj anketi javnog mnjenja.

Anketu je radila agencija Servejšn, a ona je sprovedena nešto malo poslije nastupa Dejvida Kamerona u kojem je tražio od Brisela promjenu odnosa Velike Britanije i EU.

Britanski premijer je najavio da će referendum biti održan krajem 2017. godine, ali je zaprijetio da ukoliko EU odbije njegove zahtjeve, i sam postao lobista za izlazak Velike Britanije.

Sa druge strane samo 22 odsto ispitanika (ispitano ukupno 2.007) smatra da će Kameron napraviti dobru nagodbu sa Briselom, dok je većina željela da se umjesto toga britanski premijer usredsredi na ograničavanje benefita za emigrante iz EU, što se i nalazi na Kameronovom spisku zahtjeva.

Pored toga britanski premijer je zathtjevao i izuzeće Velike Britanije iz prakse "sve bliža unija", uspostavljanje veće konkurencije i zaštitu za zemlje izvan euro zone.

Bonus video: