OBRATIO SE NACIJI

Makron obećao povećanje minimalca, ukidanje nekih poreza: Gnijev opravdan i legitiman

Makron je rekao da će planirano povećanje poreza za penzionere sa najnižim primanjima biti otkazano, dok će od poslodavaca biti zatraženo da na kraju godine daju bonus zaposlenima koji neće biti oporezovan
0 komentar(a)
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Emanuel Makron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.12.2018. 21:16h

Tri nedjelje od početka mobilizacije pokreta "Žuti prsluci" građana nezadovoljnih opštom politikom vlasti, francuski predsjednik Emanuel Makron večeras je iz Jelisejske palate obećao narodu nekoliko mjera za poboljšanje kupovne moći građana, povećanja minimalne zarade i ukidanje nekih poreskih dažbina za penzionere s niskim primanjima.

Govoreći pred televizijskim kamerama, Makron je rekao da je gnijev protestanata bio "dubok i na mnog načina legitiman", prenio je BBC.

Makron je rekao da će od 2019. godine biti povećana minimalna zarada za 100 eura mjesečno i da će biti ukinute neke poreske odredbe koje se odnose na penzije. 

"Minimalna zarada će biti povećana za 100 eura mjesečno počev od 2019. godine" i dodao da će biti povećane penzije koje su ispod 2.000 eura ukidanjem poreza.

Predsjednik je rekao da želi preduzimanje hitnih mjera među kojima je ukidanje poreza na dodatne sate rada zaposlenih od 1. januara. Prema njegovim riječima, ta mjera stupa mnogo ranije na snagu jer želi da njegova obećanja budu odmah vidljiva.

Makron je takođe priznao da pored nelagodnosti kod zaposlenih postoji i nelagodnost u demokratskom procesu.

"Vjerovatno nismo dovoljno odgovorili na brojna pitanja za godinu i po dana rada. Možda vam se činilo da to nije moja briga i da imam druge prioritete. Večeras želim veoma jasno da kažem da sam sa vama", rekao je Makron često kritikovan da je samo predsjednik bogataša i da je arogantan prema drugima. 

Makron je dodao da gnijev i ogorčenje u društvu nisu od juče i da su nedavni događaji duboko potresli naciju, i osudio nasilje na ulicama tokom protesta.

Makronov govor, koje su prenosile uživo francuske televizije, trajao je 13 minuta i završen je riječima "Živjela Republika! Živela Francuska!".

Preporučujemo za Vas