Štrajk "Lufthanze", ponovo na udaru hiljade putnika

Pregovori o tarifi poslovanja stjuardesa i njihovih muških kolega traju već dvije godine, mnogo je spornih stvari vezanih za prevremene penzije i otpremnine, podsjećaju mediji i navode da je to prvi "ustanak" 19 000 pratećeg osoblja, dok su piloti štrajkovali već 31 put
1 komentar(a)
Lufthanza, Foto: Reuters
Lufthanza, Foto: Reuters
Ažurirano: 12.11.2015. 07:50h

Štrajk kabinskog osoblja "Lufthanze" nastavlja se i danas, kada će ta aviokompanija morati da otkaže čak 933 leta, čime će ponovo piti pogođene hiljade i hiljade putnika, najavljuju njemački mediji i upozoravaju da je riječ o linijama sa najvećih aerdoroma u Frankfurtu, Diseldorfu i Minhenu.

Mediji navode da je od početka štrajka, prošlog petka, ta kompanija morala da otkaže 2 800 letova i da je prvog dana štrajkom bilo pogođeno 37 000 putnika, a danas oko 100 000 ljudi.

Štrajkači su dobili i podršku suda, odnosno, sud za radne odnose u Darmštatu odbacio je, kao neosnovan, zahtev "Lufthanze" za stopiranjem štrajka kabinskog osoblja.

Sud u Darmštatu je zahtev "Lufthanze" za hitnom obustavom štrajka odbacio noćas uz obrazloženje da su štrajkački ciljevi i zahtevi sindikata u adekvatnoj mjeri administrirani, prenijeli su mediji.

Ovaj štrajk kabinskog osoblja može trajati do petka, navode mediji i ističu da je menadžemnt "Lufthanze" dao ponudu sindikatu, ali da za sada nema odgovora.

Pregovori o tarifi poslovanja stjuardesa i njihovih muških kolega traju već dvije godine, mnogo je spornih stvari vezanih za prevremene penzije i otpremnine, podsjećaju mediji i navode da je to prvi "ustanak" 19 000 pratećeg osoblja, dok su piloti štrajkovali već 31 put.

Štrajkom je pogođena samo kompanija "Lufthanza", a ne i njene "kćerke-firme", poput "Jurovingsa", "Austrian Airlines", "Air Dolomiti" ili "Brussels Airlines", prenose mediji i navode da se putnicima nudi mogućnosti da besplatno otkažu let ili ga prebace na neki drugi termin.

Bonus video: