Vlada Španije uložila žalbu na odluku katalonskog parlamenta

Rezolucija katalonskog parlamenta u Barseloni usvojena u ponedjeljak daje novoj vladi rok od mjesec dana da počne rad na novom katalonskom ustavu o kojem bi se glasalo sredinom 2017. i da počne da radi na stvaranju poreskog sistema i sistema socijalne pomoći
1 komentar(a)
katalonija, Foto: Reuters
katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 15:32h

Španska vlada uložila je danas žalbu Ustavnom sudu na odluku katalonskog parlamenta kojom se pokreće postupak za nezavisnost tog regiona do 2017. godine.

Ustavni sud Španije se sastaje kasnije danas i odluka se brzo očekuje.

Rezolucija katalonskog parlamenta u Barseloni usvojena u ponedjeljak daje novoj vladi rok od mjesec dana da počne rad na novom katalonskom ustavu o kojem bi se glasalo sredinom 2017. i da počne da radi na stvaranju poreskog sistema i sistema socijalne pomoći.

Odlukom parlamenta Katalonije takođe bi trebalo da regionalna uprava ne mora da se obazire na španske institucije, među kojima je Ustavni sud. S druge strane, po novom zakonu, taj sud ima moć da suspenduje zvaničnike koji ignorišu njegove odluke.

Rezoluciju su podržali separatistička koalicija Zajedno za da i radikalno levičarska partija CUP, koje su na septembarskim izborima dobile 72 od 135 mjesta u regionalnom parlamentu.

Istraživanja uglavnom pokazuju da većina Katalonaca smatra da njihov region mora da ima pravo na referendum o nezavisnosti, ali su potpuno podijeljeni oko toga da li žele da Katalonija postane nezavisna država.

Bonus video: