Izbjeglice će morati da dokažu da ne donose zarazne bolesti u Češku

Češki parlament je tako na mala vrata, u Zakon o azilu unio stavove zbog kojih je u oktobru bio kritikovan lider konzervativne desnice u susjednoj Poljskoj
0 komentar(a)
migranti Preševo, Foto: Reuters
migranti Preševo, Foto: Reuters
Ažurirano: 11.11.2015. 13:10h

Izbjeglice koje će primati Češka moraće ubuduće prije ulaska u tu državu da dokažu da ne boluju od zaraznih bolesti, a i kada dobiju azil biće im oduzet ako izvrše teže krivično djelo sa predumišljajem, navodi se u novom Zakonu o azilu koji je danas usvojio Senat Parlamenta Češke.

"Vlada nastoji da štiti češke interese. Stav češke vlade u skladu je sa zdravim razumom", kazao je ministar unutrašnjih poslova Milan Hovanec o predlogu izmjena Zakona o azilu za koji je danas glasalo 48 senatora od 81 koliko ima gornji dom češkog parlamenta.

Prema izmijenjenom zakonu izbjeglice moraju prvo da dokažu da nijesu bolesne za šta će im biti dovoljan pregled u Češkoj.

Češki parlament je tako na mala vrata, u Zakon o azilu unio stavove zbog kojih je u oktobru bio kritikovan lider konzervativne desnice u susjednoj Poljskoj Jaroslav Kačinjski koga su tada optuživali za ksenofobiju.

Kačinjski je tada na jednom mitingu kazao da izbjeglice ugrožavaju Evropu jer će donijeti boleštine, parazite i šerijatsko pravo.

Izbjeglicama koje dobiju azil u Češkoj može u svakom trenutku da bude ukinuta dozvola za boravak ukoliko budu pravosnažno osudjeni za krivično delo za koje preti kazna od najmanje tri godine zatvora, a Češka može da odbije i izbjeglice koje su u inostranstvu izvršile okrutno krivično djelo.

Pored tih restriktivnih izmjena izbjeglice dobijaju i neka prava, recimo, da mogu da počnu da rade već nakon šest mjeseci boravka u Češkoj, umesto perioda od godinu dana koje bio propisan prethodnim zakonom.

Usvajanje izmjena zakona koje su već prošle kroz Poslanički dom i stupiće na snagu čim ih potpiše predsjednik Miloš Zeman pratila je danas žučna rasprava.

Senatorka Eliška Vagnerova, nekadašnji sudija Ustavnog suda, izjavila je da je taj predlog jedan od najgorih zakona o kojima je do sada glasao Senat, kao i da je zgrožena današnjom raspravom.

"Svaki imigrant koji nelegalno pređe granicu pozivnica je za desetine drugih. Evropa je zapala u kliničku smrt", kazao je senator vladajućih socijaldemokrata Ratko Martinek.

"Ovo je poplava, a mi se pretvaramo da samo curi česma. To je problem količine. Nema za to više evropski korektnog rješenja. Moramo da budemo solidarni, ali mi tako solidarni nismo ni prema našim beskućnicima", kazao je senator Jaroslav Kubera iz opozicione konzervativne Građanske demokratske stranke.

Bonus video: