Evropska unija protiv izraelske politike kolonijalnih naselja

0 komentar(a)
Maja Kocijančić, Foto: Europeanwesternbalkans
Maja Kocijančić, Foto: Europeanwesternbalkans
Ažurirano: 26.11.2018. 08:54h

Evropska unija se oštro protivi izraelskoj politici kolonijalnih naselja koja je nelegalna prema međunarodnom zakonu, i djela preduzeta u tom kontekstu kao što su nasilni transferi, iseljavanja i rušenja. EU očekuje od izraelskih vlasti da preispitaju i povuku ove odluke, saopštila je portparolka EU Maja Kocijančić.

"Politika izgradnje kolonijalnih naselja i njihovo širenje u Istočnom Jerusalimu nastavlja da podriva mogućnost održivog dvodržavnog rješenja, sa Jerusalimom kao budućim glavnim gradom obiju država, što je jedini realističan put ka pravednom i trajnom miru", navodi Kocijančić.

Prošle nedjelje, izraelske vlasti su srušile oko 20 palestinskih poslovnih zgrada u Šuafat izbjegličkom kampu u Istočnom Jerusalimu, svega par nedjelja nakon što je Opština Jerusalim predstavila planove za skoro 800 novih stambenih jedinica u izraelskim kolonijalnim naseljima Ramat Šlomo i Ramot u Istočnom Jerusalimu. Pored toga, ilegalni doseljenici u Istočnom Jerusalimu nastavljaju sa djelatnostima koje bi mogle dovesti do protjerivanja blizu 700 Palestinaca koji žive u toj oblasti.

Bonus video: