Kameron: Nadam se da će EU podržati reforme u decembru

"Od izbora u maju (izbori u VB na kojima je Kameronova Konzervativna partija ubjedljivo pobijedila), pažljivo slušam sve što mi poručuju evropski partneri. Sastao sam se sa skoro svim liderima EU. Međutim po strani strplijvost, biću uporan u svojim zahtjevima"
1 komentar(a)
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Dejvid Kameron, Foto: Reuters
Ažurirano: 10.11.2015. 12:59h

Britanski premijer, Dejvid Kameron je izjavio da polaže nade u reforme Evropske unije, uoči sastanaka lidera sljedećeg mjeseca.

Kamerun ipak nije dao jasan odgovor kada će održati referendum u Velikoj Britaniji, o njenom ostanku u članstvu EU.

"Od izbora u maju (izbori u VB na kojima je Kameronova Konzervativna partija ubjedljivo pobijedila), pažljivo slušam sve što mi poručuju evropski partneri. Sastao sam se sa skoro svim liderima EU. Međutim po strani strplijvost, biću uporan u svojim zahtjevima", izjavio je britanski premijer.

"Nadam se da ćemo napraviti napredak u decembru, uradio sam sve što je u mojoj moću da se to desi. Velika Britanije ne mora da održi referendum do kraja 2017. godine, i zato se nadam da će reforme EU uspjeti", dodao je Kameron.

Britanski premijer je napomenuo da će referendum u Velikoj Britaniji biti održan prije kraja 2017. godine.

Evropska komisija: Britanski zahtjevi visoko problematični

Evropska komisija ocjenila je danas zahtjeve britanskog premijera Dejvida Kamerona za nova ograničenja prava građana EU koji rade u drugim zemljama članicama, kao "visoko preblematične".

Portparol EK Margaritis Šinas je na konferenciji za novinare kazao da su pred sobom imali niz elemanata koji su bili prihvatljivi i drugi koji su bili "visoko probelmatični", prenose agencije.

Prihvatljivi elementi su pronalaženje načina da se poveća uloga nacionalnih parlamenata, kao i neka teška pitanja kao što su odnosi između eurozone i drugih članica.

Kao "visoko problematične" naveo je zahtjeve koji se odnose na osnovne slobode unutrašnjeg tržišta, u koje spada i diskriminacija između građana EU.

Bonus video: