Porastao broj žrtava požara u noćnom klubu u Bukureštu

Rumunski lJekari su juče naveli da je oko 100 mladih koji su povrIJeđeni u tom požaru i dalje u prIJestoničkim bolnicama, među njima je 44 u kritičnom stanju
59 pregleda 1 komentar(a)
Bukurešt, Foto: Beta/AP
Bukurešt, Foto: Beta/AP
Ažurirano: 09.11.2015. 13:23h

Broj žrtava požara u noćnom klubu u Bukureštu porastao je na 46, pošto je jutros preminula pacijentkinja koja je bila prebačena iz prIJestoničke Bolnice za opekotine i hirurgiju u medicinsku ustanovu u Izraelu, javila je rumunska agencija Ađer pres.

"Da, oni su to potvrdili. LJekari će sačiniti izvJeštaj koji će nam poslati", izjavio je portparol Bolnica za opekotine i hirurgiju Adrijan Stankulea na pitanje da li su obavIJešteni o smrti dJevojke.

Rumunska televizija ProTV Vesti javila je da je preminula Teodora Maftei (36) u bolnici u Izraelu od opekotina zadobijenih 30. oktobra u požaru.

Rumunski zvaničnik za vanredne situacije Read Arafat izjavio je danas da je 10 pacijenata bezbJedno transportovani u Veliku Britaniju i Norvešku na lIJečenje, dok je 13 preminulo tokom vikenda, dodaje AP.

Rumunski lJekari su juče naveli da je oko 100 mladih koji su povrIJeđeni u tom požaru i dalje u prIJestoničkim bolnicama, među njima je 44 u kritičnom stanju.

Više prIJestoničkih bolnica su prijavile smrt pacijenata poslIJe požara 30. oktobra u Bukureštu, u podrumskom noćnom klubu "Kolektiv" tokom koncerta hevimetal grupe kada je iskra pirotehničkog sredstva zapalila dekor.

Ova tragedija je pokrenula masovne proteste protiv vlade i kritike mnogih zbog nepoštovanja sigurnosnih standarda u noćnom klubu, kao primJera šireg problema Rumunije sa korupcijom.

Iako je broj demonstranata opao tokom vikenda, na procIJenjenih 1.000 u Bukureštu, predsJednik Klaus Johanis bio na mitingu u centru prIJestonice.

Johanis koji nije dao bilo kakav komentar medijima, ostao je otprilike 20 minuta onoliko koliko su okupljeni zviždali, dok su drugi vikali da treba da pomogne u "čišćenju političke klase", široko viđena kao korumpirana, dodaje Rojters.

Premijer Viktor Ponta, koji je bio pod pritiskom nedJeljama od kada je počelo suđenje za korupciju, u srIJedu, 4. novembra, podnIo je ostavku zbog požara u "Kolektivu".

Bonus video: