Poljska: Desnica upriličila istjerivanje "nečastivog" iz skupštine

"Morali smo da obavimo istjerivanje đavola kada smo preuzimali klub od Palikota pa me ni ne čudi da niko ne želi da sjedi na lijevoj strani sale", kazao je Bjelan iz Prava i Pravde, bivšeg premijera Kačinjskog
69 pregleda 0 komentar(a)
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Katolički sveštenik, Foto: Shutterstock
Ažurirano: 09.11.2015. 09:38h

Poslanici euroskeptične desnice bivšeg premijera Poljske Jaroslava Kačinjskog pozvali su sveštenika da pred prvo zasjedanje poljskog parlamenta 12. novembra "očisti" kancelarije u Sejmu u kojima su četiri godine radili poslanici antiklerikalne ljevice.

Trijumf na parlamentarnim izborima 25. oktobra donijeo je konzervativnoj euroskeptičnoj desnici Kačinjskog neočekivane glavobolje, jer je naslijedila kancelarije i poslaničke klupe antiklerikalne ljevice i čak angažovala katoličkog sveštenika da istjera nečastivog iz tih prostorija.

Niko od konzervativnih poslanika ne želi ni da sjedi u klupama u kojima su godinama sjedjeli postkomunisti ateisti, poslanici Tvog pokreta, radikalne antiklerikalne stranke Januša Palikota koja u oktobru nije dobila od birača propusnicu za parlament.

"To je kancelarija Tvog pokreta. Želimo da istjeramo zle duhove iz tih prostorija kako bi nad nama bdio dobri duh", objasnio je televiziji Superstacja poslanik Ujedinjene desnice Andžej Romanek zašto je bio neophodan obred istjerivanja nečastivog.

Pošto je sveštenik obavio, kako je to nazvao ultrakatolički portal Fronda, nužnu duhovnu detoksikaciju, poslanici su postavili zlu ne trebalo iznad vrata raspeće, a na police među knjige i ikone Isusa.

Sa zidova su poslanici desnice poskidali i plakate kojima su ih ukrasili Palikotovi poslanic, a novi vjerovatni ministar pravde Zbignjev Žobro kazao je da je kancelarijama potrebna osveštana vodica.

"Želim da radimo u dobroj atmosferi. To što je okačio na zidove Palikot odvuklo ga je u sam pakao politike", kazao je Žobro.

Dok je nečastivi crkvenim obredom lako istjeran iz kancelarija, veći problem je sa poslaničkim klupama u sali za plenarne sjednice, pošto u novom sazivu Sejma ne samo da više nema antiklerikalnih poslanika, nego prvi put u istoriji ni poslanika postkomunističke ljevice, ali niko od poslanika desnice ne želi da u njima sjedi.

"Morali smo da obavimo istjerivanje đavola kada smo preuzimali klub od Palikota pa me ni ne čudi da niko ne želi da sjedi na lijevoj strani sale", kazao je za televiziju Polsat Adam Bjelan iz Prava i Pravde bivšeg premijera Kačinjskog.

Logični dogovor da se poslaničke frakcije smještaju u poslaničke klupe s desna na lijevo od najveće do najmanje pao je u vodu, jer je agrarna Poljska narodna stranka koja ima najmanje poslanika odbila da bude potpuno lijevo a Kukiz 15 rokera Pavela Kukiza zahtjevao je da ređanje počne s desne strane od njegovih poslanika.

Mjesta na desnoj strani sale odlučili su, međutim, da zauzmu poslanici nove vladajuće stranke Pravo i Pravda, jer smatraju da su oni u parlamentu prava i autentična desnica.

Bonus video: