Priveden ruski umjetnik: Zapalio ulazna vrata zgrade bivšeg KGB-a

Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svijetu 2013. godine kada je prikovao testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu
205 pregleda 6 komentar(a)
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Pjotr Pavlenski, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 09:09h

Ruski umjetnik Pjotr Pavlenski priveden je danas u Moskvi nakon što je zapalio ulazna vrata zgrade u kojoj je nekada bilo sjedište tajne obavještajne službe KGB, današnje Federalne službe bezbjednosti (FSB).

Pavlenski je odmah priveden pošto je zapalio drvena vrata impozantne zgrade Ljubjanke u blizini Kremlja, javila je ruska agencija Interfaks.

Umjetnik je objavio video snimak svog "nastupa" na društvenoj mreži Vimeo.

"FSB koristi beskrajni teror kako bi držala u svojoj moći 146 miliona građana", naveo je Pavlenski.

Ljubjanka je bio ozloglašeni štab sovjetske političke policije, a u njoj se sada nalazi FSB.

Pavlenski je privukao medijsku pažnju u svijetu 2013. godine kada je prikovao testise između kocki kaldrme na Crvenom trgu. Međutim, poslije istrage, sudski organi su zatvorili slučaj navodeći da umjetnik nije učinio nikakav prestup.

Moskovska policija je tada navela da Pavlenski nije imao "politički, ideološki, etnički ili vjerski motiv" za učinjeno djelo.

Pavlenski se nalazi pod istragom poslije spaljivanja guma parkiranih vozila u Sankt Peterburgu u februaru 2014. na skupu podrške antivladinim protestima u Ukrajini kada je smijenjen proruski predsjednik Viktor Janukovič.

Umjetnik se 2013. godine pojavio bez odjeće s bodiljikavom žicom ispred skupštine Sankt Peterburga u znak protesta zbog, kao je naveo, represivnih zakona u Rusiji.

Bonus video: