Katalonski parlament pokrenuo proces otcjepljenja od Španije

Deklaraciju o secesiji, prvi korak koji bi, kako se nadaju prosecesionističke partije, doveo do odvajanja Katalonije od Španije u narednih 18 mjeseci, podržala je većina poslanika u regionalnom parlamentu
3 komentar(a)
Katalonija, Foto: Reuters
Katalonija, Foto: Reuters
Ažurirano: 09.11.2015. 12:04h

Katalonska vlada danas je glasala u korist rezolucije o odvajanju od Španije, predstavivši takozvanu mapu puta za sticanje nezavinosti, koju je centralna vlada u Madridu obećala da će blokirati.

Deklaraciju o secesiji, prvi korak koji bi, kako se nadaju prosecesionističke partije, doveo do odvajanja Katalonije od Španije u narednih 18 mjeseci, podržala je većina poslanika u regionalnom parlamentu.

Partije koje se zalažu za nezavisnost od Španije osigurale su većinu mjesta u katalonskom parlamentu na izborima u septembru.

Tu inicijativu španska centralna vlada smatra protivnu Ustavu Španije, a vlada premijera Marijana Rahoja je najavila da će, ukoliko predlog bude usvojen, preduzeti zakonske mjere da ga ospori, prenijela je agencija AP.

Iako su katalonski ogranci vladajuće španske Narodne partije i Španske socijalističke radničke partije uložili žalbe da bi spriječili današnje glasanje, španski Ustavni sud je u četvrtak presudio da ono može da se održi.

Bonus video: