OTKRIVENO PRILIKOM RUTINSKE KONTROLE

Dron s eksplozivom blizu gasovoda Sjeverni tok

Ovakva vrsta podvodnih dronova se uobičajeno koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna
3 komentar(a)
gasovod, Foto: Reuters
gasovod, Foto: Reuters
Ažurirano: 07.11.2015. 17:45h

Bespilotno podvodno vojno vozilo na daljinsko upravljanje, na kojem ima ekploziva, otkriveno je prilikom rutinske kontrole na morskom dnu u Baltiku, u blizini gasovoda Sjeverni tok, objavili su danas švedski mediji.

Kako je saopštio portparol švedske vojske Jesper Stolpe podvodni drom, koji je juče otkriven u međunarodnim vodama, sjeverno od ostrva Gotland, ne može da se deaktivira prije 9. novembra, ali se procjenjuje da ne predstavlja opasnost ni za brodove ni za gasovod, tim prije što je odsejčen kabl preko kojeg se njime upravlja, prenosi Raša tudej.

Ovakva vrsta podvodnih dronova se uobičajeno koristi za uništavanje eksplozivnih sredstava koja se ne mogu izvući s morskog dna. Prilikom te operacije biva uništen i sam dron.

Pošto na dronu nema oznaka nijedne zemlje, ne zna se kome bi mogao da pripada jer armije mnogih država koriste takva sredstva.

Švedska armija, inače, isključuje mogućnost da je u pitanju planirana sabotaža na gasovodu Sjeverni tok koji povezuje Rusiju i Njemačku. Taj gasovod je izgradio ruski energetski gigant Gasprom u saradnji sa njemačkim, francuskim i holandskim kompanijama.

Preporučujemo za Vas