OKO 10.000 NA SKUPU

U Moskvi obilježeno 98 godina od Oktobarske revolucije

Na vojnoj paradi je učestvovalo oko 6.000 vojnika, među kojima je bilo i ratnih veterana i oko 50 oklopnih vozila iz tog doba
53 pregleda 5 komentar(a)
Ažurirano: 07.11.2015. 16:59h

Oko 10.000 ljudi okupilo se danas u centru Moskve povodom obilježavanja 98 godina od Oktobarske revolucije 1917. godine, saopštio je organizatvor skupa, ruska Komunistička partija.

Okupljeni su se prošetali do trga na kojem se nalazi bista Karla Marksa, nadomak Kremlja. Mnogi su nosili crvene zastave i slike lidera Oktobarske revolucije Vladimira Iljiča Lenjina.

Skup, koji je predvodio lider ruskih komunista Genadij Zjuganov, održan je odmah poslije vojne parade organizovane u znak sjećanja na istorijsku paradu 7. novembra 1941. godine, čiji su učesnici direktno otišli na prvu liniju fronta, nekoliko desetina kilometara od Moskve da se bore protiv nacista.

Na vojnoj paradi je učestvovalo oko 6.000 vojnika, među kojima je bilo i ratnih veterana i oko 50 oklopnih vozila iz tog doba.

Za mnoge Ruse, posebno starije građane i osobe nostalgične prema Sovjetskom Savezu, današnji dan je "Dan Velike revolucije" iz 1917. godine, koji se u sovjetsko doba obilježavao s velikom pompom. Taj dan je i dalje neradni dan u Bjelorusiji i Kirgiziji, bivšim sovjetskim republikama. 

Galerija

Preporučujemo za Vas