Britanski putnički avion skoro pogođen raketom

Istražili smo incident (u avgustu) i zaključili da nije bila riječ o namjernom napadu te da je incident vjerovatno bio povezan sa rutinskim vježbama egipatske vojske na tom području u to vrijeme"
4 komentar(a)
Thomson, Foto: Wikipedia
Thomson, Foto: Wikipedia
Ažurirano: 07.11.2015. 13:59h

Britanski putnički avion skoro je pogođen raketom dok se približavao aerodromu u Šarm el-Šeiku u Egiptu u avgustu, objavili su u subotu britanski mediji, dodajući da je britanska vlada zaključila da nije bila riječ o namjernom napadu već o slučajnom incidentu.

Pilot kompanije Thomson na letu iz Londona za Egipat skrenuo je kako bi izbjegao raketu koja je letjela prema avionu dok se spuštao prema ljetovalištu na Crvenom moru, javio je Daily Mail. Neimenovani izvor kazao je za list da je projektil prošao oko 300 metara od putničkog aviona.

Britanska vlada je potvrdila incident, ali je umanjila njegovu važnost utvrdivši da je bila riječ o slučaju.

"Istražili smo incident (u avgustu) i zaključili da nije bila riječ o namjernom napadu te da je incident vjerovatno bio povezan sa rutinskim vježbama egipatske vojske na tom području u to vrijeme", objavilo je britansko ministarstvo saobraćaja.

Vladin izvor kazao je da se vjeruje da raketa nije prošla ni približno tako blizu aviona kao što se sugeriše u izvještajima.

Istražitelji trenutno pokušavaju da utvrde uzroke pada ruskog putničkog aviona na Sinaju 31. oktobra - britanski istražitelji su kazali da je avion najvjerovatnije srušila bomba postavljena u prtljažnom prostoru koja je eksplodirala nedugo nakon uzlijetanja iz Šarm el-Šeika, piše 24sata.hr.

Bonus video: